NL/BE: paal 256 - 308
In het vorige deel volg ik de grens tot Putte.
In dit deel zal ik degrens verder in westelijke richting gaan volgen.

Op 5 september 2023 keer ik terug van twee dagen werken in de gemeente Goes. Ik maak wat tussenstops onderweg, de laatste in Putte. Vanuit het centrum loop ik op en neer naar paal 256. Die staat op de hoek van de grensstraat. Grenspaal 257 staat midden in Putte. Een leuke plaats, die ik wel al eens eerder bezocht voor ik gepassioneerd was over grenspalen. Eerder op mijn route binnendoor passeerde ik grenspaal 263. Daar stap ik even voor uit. Er zijn maar weinig later toegevoegde gietijzeren palen op de Nederlands-Belgische grens. Gemarkeerde tussenpunten worden doorgaans met stenen aangeduid.
Grenspaal 268-A is de eerste gietijzeren paal van latere datum op de grens vanaf Vaals. Deze is ook voorzien van het jaar van plaatsing: 2000.
De paal staat aan een vreemd weggetje langs het Schelde-Rijnkanaal. Naar het oosten lijkt het nergens op aan te sluiten en vanuit het noordwesten geldt er een inrijdverbod. Bovendien staat er ongeveer op de grens nog eens een hek die het hele weggetje afsluit.
Ik hoopte dat de paal bereikbaar zou zijn vanaf de Scheldelaan, en dat blijkt het geval. Ik moet er alleen heel wat brandnetels voor trotseren, maar dan sta ik oog in oog met deze bijzondere paal.
Aan de overkant stat paal 268, ik kom vast nog een dichterbij, maar heb hem alvast op de foto, als je heel ver inzoomt :-) Deze grenspaal 269 is rond het jaar 2000 zo'n 500 meter naar het westen verplaatst. Nu staat hij mooi op de Scheldedijk aan de oostoever van de Schelde.
Op 10 juni 2023 was ik uitgenodigd voor een barbecue in een achtertuin in Bergen op Zoom, waar de originele paal 292 staat. In zekere zin was dit mijn eerste Zeeuwse grenspaal :-) In de toekomst zal er nog een laatste deel tot aan de Noordzee volgen.