NL/BE: paal 107 - 135
In het vorige deel volgde ik de grens tot aan het punt waar hij ten noorden van Maastricht weer bij de Maas uitkomt. In dit deel beschrijf ik de palen aan weerszijden van de Maas.


Op 30 september 2022 was ik voor werk in de gemeente Meerssen en kon toen al langs twee grenspalen fietsen.
Op 20 augustus 2023, een snikhete dag, bezoek ik twee grenspaalduo's. De Maas brengt minder verkoeling dan gehoopt, maar ik blijf dan ook met beide benen op de oever staan. Hier was ooit een veerpont, toen de E314 nog niet bestond. Daar zijn ter plekke enkele herinneringen aan te vinden. Voorlopig stel ik me tevreden met een foto van de Belgische paal vanaf de overkant. Ik kom vast nog eens dichterbij, maar ik heb nog zo veel andere (grenspaal)wensen... Vanuit Elsloo loop ik over de lange viaduct van de E314 naar de Belgische zijde van de Maas. Het duo 112 besluit ik vanaf Belgische zijde te bezoeken. Een grenswandeling zonder een voet in België te zetten is ook weer zo wat. In de buurt zijn diverse herinneringen aan zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog te vinden. Er staat een mooie veldbloemenzee om de grenspaal. Zoals ik net vanuit Nederland 111 (B) op de foto zette doe ik nu hetzelfde met 112 (NL) vanuit België. Ik moet zo ook weer terug wandelen over de lange en warme E314-viaduct. Dichterbij kom ik ongetwijfeld nog wel eens, in de toekomst.
Op 10 december 2022 was ik wat noordelijker, maar met een verkeerd coördinaat voor paal 119, die we dus niet konden vinden.
We maakten wat verderop nog een stop bij het grenspalen duo 122, aan weerszijden van de Maasbrug.
Het was een koude dag, dus Suzanne liep niet meer mee terug naar de Nederlandse paal 122.
Op 27 augustus 2023 rijd ik samen met Suzanne naar Thorn. Dit stukje grens lijkt me bij uitstek geschikt om samen te bewandelen. De zuidelijkste grenspaal die we bereiken is de Belgische 125. Iemand heeft dat er bij geschreven, om twijfel te voorkomen? Voor nu fotografeer ik de Nederlandse paal 125 ook vanaf deze zijde van de Maas. Dat valt nog helemaal niet mee. Iets noordelijker staan de laatste palen aan de Maas. Vanaf hier is het lange stuk Maas voorbij. De Nederlandse paal is hier makkelijker te spotten vanaf de Belgische zijde. Grenspaal 127 en 128 staan vlakbij elkaar. Bij grenspaal 128 treffen we de oude Maasdijk. Het betonnen dijkpaaltje(?) zou daar nog aan herinneren. Bij grenspaal 129 kruiste een weggetje ooit de grens, voor de grindgroeves aan beide zijden van de grens aangelegd werden. Die zijn nog helemaal niet zo oud, het landschap is hier de laatste 50 jaar ingrijpend veranderd. Grenspaal 130 staat wat verscholen tegen het dijkje aan, dat is aangelegd rond de voormalige Belgische groeve. Ook bij grenspaal 131 kruiste een weg de grens, voor de aanleg van de groeves. Tussensteen 131-A is al lang weg, of begraven. We naderen onze parkeerplaats weer, maar grenspaal 132 lokt mij nog even de wildernis in. Terwijl Suzanne terug naar de parkeerplaats loopt struin ik naar de leukste paal voor vandaag. Iets verderop kom ik een in onbruik geraakt poortje tegen, dat wel handig is om aan de andere kant van het hek te komen. Waar het bos op een grasvlakte uitkomt staat tussensteen 132-A, die gebroken is. Ik twijfel even hoe verder te lopen, maar in westelijke richting kom ik niet verder dan de Witbeek en in oostelijke richting trekt het huis dat daar staat me niet zo. Dus keer ik weer terug het bos in en loop terug naar onze parkeerplaats vlakbij de grens. Vanaf de andere kant van Thorn lopen we naar grenspaal 133, die goed bereikbaar is over een niet-afgeloten stuk grasland.
Bijna direct aan de overkant staat een niet-vermelde tussensteen, die momenteel scheef aan de oeverrand staat. Door de begroeiing is die moeilijk te fotograferen vanaf deze zijde. Grenspaal 134 staat aan het weggetje van Thorn naar Kessenich. Tussensteen 134-A staat vlakbij de Algemene Begraafplaats, waar je overigens uitstekend gratis lijkt te kunnen parkeren, in tegenstelling tot andere (toeristische) parkeerplaatsen rond Thorn.
Nog één grenspaal en twee tussenstenen missen in dit gedeelte. Paal 135 en tussensteen 135-A zouden op privéterrein staan. 135-B staat wat verderop, vlakbij grenspaal 136.

In het volgende deel beschrijf ik de grens richting de Achelse Kluis.