Frankrijk/Duitsland
Ik weet niet veel van de grens tussen Frankrijk en Duitsland, maar was wel nieuwsgierig naar wat er aan de oostzijde van het drielandenpunt Luxemburg-Frankrijk-Duitsland te vinden was. Aan de westzijde staat een steen precies ter hoogte van het drielandenpunt, maar die is niet genummerd.
Het eigenlijke drielandenpunt bestaat eigenlijk niet, doordat de Moezel tussen Duitsland en Luxemburg gedeeld eigendom is. Er is dus eigenlijk sprake van een drielandenstreep. Vanaf hier naar het zuiden vormt de thalweg van de Moezel namelijk wél de grens tussen Luxemburg en Frankrijk.

Op 4 maart 2024 loop ik naar de oostzijde van het drielandenpunt. Hier geen toeristisch pleintje zoals aan de Schengense kant, maar een industrieel geheel waar de gemiddelde wandelaar niet per ongeluk terecht komt, hoewel de GR5 hier tegenwoordig langs lijkt te lopen.
Ik ben verheugd te ontdekken dat hier een steen staat, die voorzien is van het nummer "1" en ik meen het jaartal 1886 te ontwaren.
Op zich is dat vreemd, aangezien de Duitse grens tussen 1870 en 1918 een stuk verder in Frankrijk liep. De grens loopt vanaf hier naar het oosten, achter industriële bebouwing door en buigt dan 90 graden naar het zuiden.
Waar de grens vervolgens weer naar het oosten buigt staat weer een steen, maar daarvan kan ik het nummer niet lezen.
Ik neem aan dat het minimaal nummer 3 moet zijn, want op de onbereikbare hoek ten noorden hiervan zal ongetwijfeld ook een steen staan, of hebben gestaan.
Een dag eerder, op 3 maart 2024 liepen we vanaf Perl de eerste etappe van de Moselsteig. Ook een leuke bezigheid. Het eerste stukje van de Moselsteig loopt een paar honderd meter over de Frans-Duitse grens.
Op de hoek van het bos staat naar ik aanneem grenspaal 24, hoewel die eigenlijk aan de verkeerde kant van het pad staat.
Verderop terugkijkend naar het zuiden zie ik ook een steen staan, mogelijk nummer 23. Het wandelpad en de grens gaan nu recht naar het oosten. Onderweg komen we steen 24-1 tegen, een exemplaar uit 1969. Ook steen 25 iets verderop komt onmiskenbaar uit 1969. Ter hoogte van de bemoste steen 26 buigt de Moselsteig landinwaarts. De grens gaat verder langs dit pad. Het is best een aardige omgeving, maar de volledige grens tussen Duitsland en Frankrijk is wel erg lang.... ;-)