Laatste nieuws

Op recordjacht in Veldhoven

15 april 2014
De zomertijd is ingegaan, het is zonnig en warm en dus eindelijk weer tijd voor baanwedstrijden. Met zoals gebruikelijk vandaag de 'aftrap' in Veldhoven bij de eerste wedstrijd van Circuit14, met op het programma een 1000 meter. De eerste wedstrijd van het seizoen is het altijd spannend om te zien waar je staat na een lange winter trainen, maar ik voelde me goed, dus met het clubrecord van 2.30.48 als richttijd in mijn achterhoofd fietste ik naar Veldhoven. Aan de start bleek het enigszins winderig en met 5 graden behoorlijk koud, maar toch ging ik ambitieus van start met de eerste 600 meter in 1.29. In de slotronde begon ik toch het gebrek aan wedstrijdritme te voelen en moest ik wat inleveren. De beloofde concurrentie in de vorm van Michael Beuwer van Asterix kwam hard opzetten, maar ik wist hem in de eindsprint nipt voor te blijven en finishte in 2.32.41, 2 seconden boven het clubrecord maar wel een pr van een kleine 3 seconden. Redelijk tevreden en met brandende longen van de kou keerde ik huiswaarts.

Klik hier voor de uitslag

Warme Karpencross

9 maart 2014
Het is warm en zonnig op de dag van de laatste wedstrijd van de Kempische Crosscompetitie, de Karpencross in Eindhoven. Bij het inlopen voelen de benen warm, zwaar en moe, alsof het midzomer is en we een 800 meter gaan lopen. Gelukkig staat er voor mij de korte cross op het programma. Ik startte hard en kreeg direct gezelschap van de beloofde concurrentie, Alwin Groen van AAC. Het bochtige, zeer technische parcours op en rond de atletiekbaan lag me wel goed en ik trok hard door in de eerste ronde. Dit resulteerde in een kleine voorsprong halverwege, die ik in het restant van de wedstrijd niet meer uit handen gaf. Uiteindelijk dus toch nog een goede afsluiter van een over het algemeen teleurstellende winter met veel kleine blessures, vermoeidheid en tegenvallende wedstrijden. Tijd om vooruit te kijken naar het zomerseizoen.

Klik hier voor de uitslag

Racen bij Joe Mann

23 februari 2014
Ook dit jaar startte ik weer op de korte cross bij de Joe Mann Bosloop in Best, een van mijn favoriete crossen vanwege het mooie parcours: een afwisseling van heuvelachtige stukken en snelle, vlakke stukken. Ik ging enthousiast van start en trok de eerste van twee rondes vol door, met vlak achter me Alwin Groen van AAC. Ondanks de snel opkomende vermoeidheid wist ik het tempo hoog genoeg te houden om voor het derde jaar op rij de overwinning te pakken in een tijd 10 seconden sneller dan vorig jaar. Eindelijk dus weer een wedstrijd waar ik echt tevreden over kan zijn en die vertrouwen geeft op weg naar het komende baanseizoen.

Klik hier voor de uitslag

Brabantse Kampioenschappen Cross

16 februari 2014
Ondanks de slechte ervaring van vorig jaar deed ik dit jaar weer mee aan het BK Cross, dat georganiseerd werd in Oss bij de Geffense Plas. Als goede training (vanwege de lange afstand van 11km) en de sterkere concurrentie (onder andere van Said Hayek, een 'oude bekende') besloot ik mee te doen bij de senioren. Ik moest Said al vroeg in de wedstrijd laten gaan. Ondanks het mooie parcours door de bossen en langs de (winderige) Geffense Plas kwam ik geen moment lekker in mijn ritme en zag ik Said steeds verder weglopen. Alleen in de laatste ronde knabbelde ik nog wat van mijn achterstand af, maar uiteindelijk eindige ik toch tweede, na mijn langste wedstrijd ooit. Moe maar voldaan nam ik nog een duik in de plas voor ik de trein terug nam.Wedertcross

9 februari 2014
Vandaag stond de Wedertcross in Valkenswaard op het programma, de zevende wedstrijd van de kempische crosscompetitie. Om 11 uur ging ik van start op de lange cross. Samen met de Belg Thomas Hendrikx liep ik snel weg van de rest van het deelnemersveld. In de vierde van vijf rondes zette Thomas aan en moest ik passen. Desondanks bleef ik tempo houden en hoefde ik uiteindlijk slechts een handvol seconden op hem toe te geven. Kortom, ik mag niet ontevreden zijn met eindelijk een behoorlijke trainingswedstrijd in de benen.

Klik hier voor de uitslag

Lijdensweg in Kerkrade

19 januari 2014
Na 6 weken geen wedstrijden te hebben gelopen stond vandaag weer een cross op het programma. En wat voor een: de abdijcross in Kerkrade, de derde wedstrijd van het natonaal crossseizoen, en door het grote hoogteverschil in het parcours een van mijn 'minder favoriete' wedstrijden van het jaar. Het eerste stuk na de start kon ik makkelijk mee met de kopgroep, tot we onherroepelijk de lange, steile heuvel in het parcours op moesten. Ik liep hier even traag omhoog als de concurrentie, maar bovenaan was ik zo verzuurd dat ik (voor mijn gevoel) nauwelijks nog vooruit kwam. De kopgroep liep snel van me weg. Alleen op wilskracht wist ik de twee daaropvolgende, identieke rondes af te leggen en kwam ik als zevende, totaal uitgeput over de streep. Niet tevreden met het resultaat natuurlijk, maar wel blij dat ik na 6 weken weer een wedstrijd heb kunnen lopen keerde ik huiswaarts.

Klik hier voor de uitslag

Zandboscross

8 december 2013
Traditiegetrouw reisde ik ook dit jaar af naar Deurne voor de Zandboscross. Vandaag zou ik voor de verandering nog eens bij de Junioren A lopen, maar aangezien we tegelijk liepen met de Korte Cross, was concurrentie gegarandeerd. Ik startte hard mee en kwam samen te lopen met Jeroen Engels. Na 2 rondes mocht hij echter al finishen en ging ik solo mijn slotronde in. Misschien dat ik daardoor een terugval kreeg, want de slotronde ging voor geen meter meer. Met verzuurde benen en een minuut voorsprong op de Duitse concurrentie finishte ik. Er is duidelijk werk aan de winkel voor de komende grote crossen, maar of dit in de vorm van rust of training zou moeten weet ik nog niet.

Klik hier voor de uitslag

NK Cross 2013

24 november 2013
Ook dit jaar ontkom ik er niet aan: het gecombineerde NK Cross / Warandeloop 2013 staat weer voor de deur, misschien wel de meest zenuwslopende wedstrijd van het jaar. Niet alleen een wedstrijd om de Nederlandse titel, maar ook met sterke buitenlandse inbreng. Desondanks had ik zeker voor mijn doen een goede start en sloot ik vanuit de buitenbocht aan bij de kopgroep. Het tempo lag echter direct zo hoog dat ik de voorste groep al snel moest laten gaan. Ik liep op eigen tempo verder en wist het verval zo redelijk beperkt te houden, maar moest het in de slotronde toch afleggen tegen een aantal Nederlandse concurrenten. Uiteindelijk finishte ik als zevende Nederlander (13e overall), een resultaat waarmee ik niet ontevreden mag zijn.

Klik hier voor de uitslag

Uitgedaagd in Helmond

10 november 2013
Vandaag stond na opnieuw een week stevig doortrainen alweer mijn tweede lange cross op het programma, namelijk de Molenvencross in Helmond. Omdat deze cross onderdeel is van het relatief sterk bezette Limbra circuit, had ik er deze keer voor gekozen om op vrijdag een stevige duurloop te doen en op zaterdag rustiger te trainen. Met een afstand van 8600 meter over het vernieuwde parcours voor de boeg, voor mij dus behoorlijk ver, besloot ik enigszins behoudend te starten. Al snel kwam ik achter Mark van Kessel te zitten, een vaste kracht in het Limbra circuit en zeker in zijn huidige vorm een geduchte tegenstander voor mij. Vanaf de eerste ronde had ik al wat moeite om te volgen en al snel moest ik hem laten gaan. Ondanks mijn vrij slap aanvoelende benen wist ik het verschil in het middenstuk van de wedstrijd beperkt te houden, maximaal een meter of veertig. Daardoor bleef ik hoop houden om terug te komen en in de vierde ronde van de vijf merkte ik dat mijn achterstand langzaam kleiner werd. Ik voelde dat ik beter in mijn ritme kwam en dus ging ik bij het ingaan van de slotronde 'erop-en-erover', om de laatste ronde solo naar de winst te lopen. De laatste ronde ging zelfs zo lekker dat ik met een voorsprong van bijna 100 meter over de streep kwam. Kortom, een positief teken voor het NK over twee weken.

Klik hier voor de uitslag

Lange Cross in Bladel

3 november 2013
Vandaag zou ik eigenlijk een grote wedstrijd meedoen, de Lotto Crosscup in Mol, maar aan het begin van de week besloot ik toch maar net als vele trainingsmaatjes in Bladel te lopen, zodat ik op zaterdag flink door kon trainen en er een mooi trainingsweekend van kon maken. Deze wedstrijd was voor mij dus vooral als training bedoeld en ik stond ook niet echt fris aan de start na de bostraining van gisteren. Wel zou ik voor het eerst de lange cross bij de senioren meedoen (9,1 kilometer, 1,5 langer dan mijn langste wedstrijd ooit), als extra prikkel voor het uithoudingsvermogen en in de hoop een beetje tegenstand te krijgen. Door de eerste bocht na de start, technisch heel lastig gelegen op een heuveltje, goed aan te snijden, wist ik direct een gaatje te slaan op de concourrentie. In de rest van de wedstrijd wist ik zonder echt diep te gaan langzaam verder uit te lopen op de nummer 2, Frans Pasmans, hoewel ik met mijn enigszins zware benen toch ook niet echt veel harder kon. Ik finishte net binnen de 31 minuten, niet echt een geweldige tijd, maar met een overwinning in mijn eerste lange cross kon ik toch tevreden zijn. Zeker nadat ik mijn trainingsmaatje Martin op 1.20 achterstand het brons zag pakken. Het zal dit jaar echter nog wel beter moeten in de grote wedstrijden.

Klik hier voor de uitslag

Crossen!

27 oktober 2013
Het bos ligt weer vol bladeren, modder en plassen water en dus is het tijd om te crossen! Traditioneel begon ik het seizoen vandaag weer met de Sparrenbosloop in Boxtel, een echte bosloop op een oersaai ('het vierkantje') maar degelijk parcours in het Sparrenrijk in Boxtel, met vooral de bedoeling een snelle tijd te lopen op de 6100 meter die voor mij op het programma stond (4 rondjes). Na de massastart met alle senioren, masters en junioren a/b bij elkaar liep ik de eerste ronde direct solo aan kop en kwam ik door in 4.38, 7 tellen sneller dan vorig jaar. Het parcours bleek echter dit jaar modderiger en dus zwaarder te zijn dan vorig jaar en bovendien barstte na 2,5 ronde een flinke stortregen los. Ik kreeg het in het vervolg van de wedstrijd dus nog behoorlijk zwaar. Ik hoefde echter geen moment bang te zijn om nog ingehaald te worden en finishte in 20.04, daarmee gemiddeld iets trager dan vorig jaar (toen ik 3 rondjes moest). Al met al een prima training voor het echte werk later dit seizoen.

Klik hier voor de uitslag

Een beetje revanche

7 september 2013
Voor mij staat er na een bijna vlekkeloos seizoen niets meer op het spel. Vandaag vertegenwoordigde ik nog wel de TU/Eindhoven op het NSK teams in Nijmegen op de 5000 meter, maar voor mij was die wedstrijd vooral als 'toetje' bedoeld na een lang, zwaar seizoen. Het ging vandaag dan ook niet om de tijd, maar om de overwinning in de wedstrijd (waarmee je het maximale aantal punten voor de ploeg kon halen). Om niet teveel last te krijgen van mijn kuiten had ik zelfs mijn crossspikes aangetrokken, die weliswaar zwaarder zijn, maar ook minder belastend voor mijn kuiten. Er bleek echter een behoorlijk deelnemersveld aan de start te zijn, want na een eerste kilometer in 3.03 zag ik een treintje van 3 lopers in mijn spoor volgen. Aangezien het in beginsel een tactische wedstrijd betrof stond ik de kop af en probeerde ik in laatste positie een beetje te onstpannen, ondanks het vermoeiende effect van mijn relatief zware schoenen. Na 3 kilometer vond Frank Blikslager het welletjes en sloeg hij een klein gaatje, wat ik helaas te laat in de gaten had. Pas een halve ronde later zette ik de achtervolging in. De rest van de wedstrijd bleef ik constant zo'n 10 meter achter mijn tegenstander en ondanks dat ik nog flink doorliep wist ik hem niet meer terug te pakken. Toen ik echter aan de streep een eindtijd van 15.03 op mijn horloge zag staan, kon me dat ook eigenlijk niet schelen: ondanks een matige voorbereiding en mijn zware spikes had ik gewoon harder gelopen dan vorige week in Utrecht! Dankzij deze wedstrijd kan ik dus toch met een goed gevoel mijn seizoen definitief afsluiten en gaan trainen voor de crossen. We werden overigens met het team 3e op het NSK, topprestatie! =)

Klik hier voor de uitslag

Teleurstellend slot

30 augustus 2013
Na een prachtig seizoen blijft nog een hoofddoel over, namelijk een snelle 5000 meter lopen. Vandaag was daar een mooie gelegenheid voor bij de afsluitende trackmeeting in Utrecht. Het was een koele, windstille avond en er was een prima deelnemersveld komen opdagen, kortom, perfecte omstandigheden om goed te lopen. De wedstrijd liep helaas wel flink uit, en dus klonk pas tegen half 11 het startschot voor de eerste serie. Aangezien ik tenminste onder de 15 minuten wilde, maar eigenlijk een tijd van rond de 14.40 in mijn hoofd had, ging de eerste kilometer in 2.53, kop over kop met B-junior Stan Niesten. Ik voelde echter al snel de vermoeidheid in mijn benen opkomen en halverwege de wedstrijd kon ik de kop alweer niet meer overnemen en moest ik Stan laten gaan. De rest van de wedstrijd werd een ware leidensweg met rondetijden die richting de 74 opliepen, om uiteindelijk te finishen in een flink teleurstellende 15.06.94, achter Stan die (als B-junior!) een uitstekende 14.55 liep. Voor mij vooral een leerzame avond en een duidelijke bevestiging van mijn vermoeden dat dit seizoen voor mij het beste er al af is.

Klik hier voor de uitslag

'Incourant' avondwedstrijdje

23 augustus 2013
Vandaag stond de Engelse Mijl tijdens de avondinstuif in Roermond op het programma. Vorig jaar had ik aan deze gezellige regiowedstrijd, toen met een heel behoorlijk deelnemersveld, een goed gevoel overgehouden, en dus overtuigde ik Martin ervan samen naar Roermond af te reizen. Ook al was deze wedstrijd over een incourante afstand voor ons vooral een training, we hoopten wel tegen sterke concourrentie te kunnen strijden. Nogal teleurstellend dus dat we om 8 uur als enigen aan de start stonden. Toch ging ik enthousiast van start met als doel toch tenminste binnen de 4.20 te lopen. Het lukte me echter niet dit tempo in mijn eentje langer dan anderhalve ronde vast te houden (wat eerder dit jaar nog wel lukte) en dus finishte ik nogal inspiratieloos in 4.22, gelukkig nog wel een pr (Martin werd verassend genoeg tweede ;-) ). Al met al een goede training, maar toch ook een deuk in het zelfvertrouwen voor de laatste belangrijke wedstrijd, de 5000 meter in Utrecht volgende week.

Klik hier voor de uitslag

Eindelijk sub-4

9 augustus 2013
De vakantie zit erop en dus begint mijn naseizoen weer, met vandaag mijn eerste wedstrijd als Nederlands kampioen, de 1500 meter in Utrecht. Met een sterk deelnemersveld, een goede voorbereiding en goede benen had ik vandaag een unieke kans om eindelijk eens onder de 4 minuten te lopen op de 1500 meter. Met een kwartiertje vertraging startte ik in de eerste serie. De eerste meters waren niet bepaald hoopgevend, aangezien ik direct naar achteren gedrukt werd. Na de eerste 300 meter in krap 48 tellen kon ik direct aan een inhaalrace beginnen. De vorm bleek echter toch wel goed, want met 2 sterke tussenrondes vocht ik mezelf terug naar de 3e positie in de wedstrijd, op een klein gaatje achter de koplopers. De laatste ronde kreeg ik het nog zwaar, maar desondanks wist ik nog een van de koplopers in te halen en een tijd van 3.56.81, ruim onder de 4 minuten dus, te realiseren, en kon ik dus weer een van mijn seizoensdoelen afstrepen. Met nog een doel te gaan, 5000 meter onder de 15 minuten, kon ik dus tevreden naar huis.

Klik hier voor de uitslag

NK Junioren

30 juni 2013
Eindelijk was het vandaag dan zover: na een week nerveus worden stond het NK 5000 meter voor A-junioren op het programma. Om 6 uur 's ochtends ging mijn wekker, omdat we al om 10.35 zouden starten, maar wel op mijn thuisbaan in Eindhoven, zodat ik zonder stress ruim op tijd naar de baan kon fietsen. Na een uitgebreide warming-up op de Karpendonkse Plas en 10 minuten hobbelen in de callroom begon de wedstrijd. Ik liep ontspannen halverwege het 'peloton' dat rondjes 76 draaide terwijl ik zoveel mogelijk energie proberde te sparen. Om de zoveel tijd schoof ik een plaatsje naar voren en met 2 ronden te gaan, nog 5 man bij elkaar, kwam Simon Grannetia aan kop om stevig door te trekken. Nog steeds wist ik echter redelijk op reserve bij te blijven en bij het horen van de bel voor de laatste ronde nam ik op volle kracht de kop over. Alleen Simon Grannetia wist bij te blijven, maar gedragen door het enthousiasme van het pubkliek wist ik de laatste 200 meter ondanks de verzuring toch op kop te blijven. Dankzij een slotkilometer van 2.38 liep ik ook nog een nieuw pr van 15.21. De mooiste overwinning in mijn loopcarriŤre tot nu toe.

Klik hier voor de uitslag

A-competitie

23 juni 2013
In Bergen op Zoom zou ik vandaag aan de A-Junioren Competitie meedoen. Gezien de geringe grootte van ons team zou ik me echter niet hoeven bezig te houden met een goede teamprestatie, dus kon ik me volledig richten op een snelle 3000 meter voor mezelf, een week voor het NK. Helaas wilde het weer vandaag nog niet echt meewerken: met een graad of 15, afwisselend wat zon en spectaculair grijze luchten, stortregens en beukende wind bepaald niet optimaal voor een lange afstand. Nadat mijn wedstrijd 20 minuten was uitgesteld door hevige regen konden we om kwart voor 4 dan toch starten. Direct was al duidelijk dat ik vandaag alles alleen zou moeten doen. Ik begon voortvarend, maar de eerste kilometer in 2.53 kostte echt teveel kracht. De windvlagen in de eerste bocht van iedere ronde werkten uitputtend en ik zou het de rest van de wedstrijd nog heel zwaar krijgen. Met pijn en moeit wist ik er een zeer matige 8.48 uit te persen. Niet waar ik voor naar Zeeland was gekomen. Gelukkig hoeft het volgende week, tijdens het NK op mijn thuisbaan, pas echt hard.
.

Klik hier voor de uitslag

Circuit14 Finale

18 juni 2013
Echt belangrijk zijn de Circuit14-wedstrijden niet, maar toch ben ik er vanavond wederom op gebrand te knallen op de 1500 meter. Niet alleen omdat ik in een veld van teamgenoten en andere regiolopers loop, een goed Circuit14-klassement wil lopen en eindelijk eens onder die 4 minuten wil, maar vooral omdat ik na 2 weken met kuit- en enkelproblemen mezelf wil bewijzen dat ik ondanks alles in vorm ben voor het NK. Bij het inlopen blijkt al dat het warm en benauwd is (de 3000 steeple vanavond klinkt ineens heel aantrekkelijk) maar met stevig ingetapete enkels sta ik om kwart voor 8 toch aan de start van de 1500. De sterkste tegenstander van vanavond was van tevoren al aangekondigd, namelijk de Zuid-Afrikaan Armin Botha, met een pr van 3.46 veruit de snelste in dit veld. Hij liep dan ook direct na de start bij de concurrentie weg. Zelf kwam ik ook alleen te zitten, tussen de koploper en de rest van het veld in, en probeerde ik mijn achterstand zo klein mogelijk te houden. De vermoeidheid sloeg door de warmte snel toe maar het tempo bleef hoog en even mag ik hopen dat ik onder de 4 minuten heb gelopen, maar al snel krijg ik te horen dat mijn eindtijd toch echt 4.00.04 is. Onder deze omstandigheden toch wel een goede tijd, dus die 4 minuten gaan er dit jaar nog wel aan.
.

Klik hier voor de uitslag

2e seniorencompetitie

2 juni 2013
De tweede wedstrijd van de seniorencompetitie was dit jaar net als de eerste in Best, maar gelukkig met voor mij een 1500 in plaats van 800. Er staat een stevige wind, maar met ploegen als Prins Hendrik in de poule mag ik hopen op een sterk deelnemersveld. En het is inderdaad een loper van die ploeg, Jelle Kemper, die tijdens de wedstrijd direct de leiding neemt. Voor mijn gevoel gaat het net iets te traag, maar ik besluit nog even te schuilen voor de frisse bries, voor ik met 650 meter te gaan de kop overneem en flink doortrek. Ik weet er nog een slotronde van 63 uit te persen waarmee ik nipt onder mijn 9 dagen oude pr duik: 4.00.28. Verder heel tevreden over deze wedstrijd, die mijn goede vorm bevestigt.
.

Klik hier voor de uitslag

Trackmeetings!

24 mei 2013
Het is alweer eind mei en dus hoog tijd voor trackmeetings! Vandaag reisde ik af naar Utrecht voor de 2e wedstrijd in de best bezette en bekendste serie avondwedstrijden van Nederland, met voor mij de 1500 meter op het programma. Ik weet dat mijn oude pr vrij scherp staat, maar ik voel me goed, dus schrijf ik me in met een tijd van 4.03. Na lang wachten tot een stuk of 10 series 800 meter zijn gelopen krijgen we de mededeling dat er 8 (!) series 1500 meter zijn! Godzijdank ben ik ingedeeld in de 2e serie, zodat ik met 'slechts' +/- 30 minuten vertraging kan starten. Bij de start word ik een beetje verdrongen, maar het tempo ligt niet heel hoog, zodat ik snel naar voren opschuif. Na 1 volle ronde hoor ik een trainer roepen dat iemand de koploper moet aflossen. Als 'eerlijke loper' vind ik dat een goed idee en dus neem ik de koppositie over, alleen zo enthousiast dat ik direct een gat sla met de concurrentie. Enigszins twijfelachtig trek ik maar door om uiteindelijk een heel vlakke solorace te lopen naar een eindtijd van 4.00.99, waarmee ik overall zesde eindig en eigenlijk in de eerste serie had moeten zitten. Ik klaag echter niet met een dik nieuw pr in de pocket.
.

Klik hier voor de uitslag

Thuiswedstrijd

14 mei 2013
Vandaag stond de tweede Circuit14-avondwedstrijd op het programma, 3000 meter voor mij. Een wedstrijd die in wezen nergens over gaat, maar waarop ik toch gebrand ben goed te lopen, aangezien het een thuiswedstrijd is. Helaas had ik aan de wedstrijd 5 dagen geleden erg pijnlijke kuiten overgehouden, zodat ik om een uur of 9 enigszins twijfelachtig van start ging op een schema van 8.38. Ik nam direct de kop met alleen clubgenoot Megersha in mijn spoor. Algauw begonnen mijn kuiten helaas op te spelen waardoor ik de ontspanning verloor en het tempo langzaam maar zeker wat terugviel. Na een erg zware kilometer, waarin ik wel Megersha wist te lossen, finishte ik in 8.47. Ontevreden, maar een goede training voor de wedstrijden later dit seizoen.
.

Klik hier voor de uitslag

Een klein NK

9 mei 2013
Na maanden van trainen en kleine testwedstrijdjes staat vandaag de eerste echt belangrijke test van het seizoen op het programma, de 3000 meter tijdens de Harry Schulting Games in Vught. De bedoeling is niet alleen om na 11 maanden weer een pr te lopen op de 3000, maar ook om de benen te testen voor het NK: met een supersterk deelnemersveld zou ik deze wedstrijd best als generale repetitie voor het NK kunnen zien. Om half 9 klonk het startschot voor de B-finale, de 2e serie 3000 meter, waarin ik als traagste loper (op basis van pr) achterin de groep ging lopen. Zonder veel op mijn tussentijden te letten sloop ik de eerste 6 rondjes ontspannen mee, om vervolgens aan kop van de wedstrijd te komen. Bij het horen van de bel voor de laatste ronde trok ik door en met een slotronde van 64 eindigde ik tot mijn eigen verbazing in een eindtijd van 8.40.02, bijna 17 tellen sneller dan mijn pr. Kortom, de vorm is goed en ik heb een snel eindschot in de benen, wat een goed teken is voor het NK over 7 weken.
.

Klik hier voor de uitslag

Bata 2013

27 april 2013
Vandaag liep ik als kort intermezzo tussen alle serieuze wedstrijden mijn eerste batavierenrace mee, als onderdeel van Team Eindhoven. De Batavierenrace, met zo'n 8500 deelnemers de grootste estafetteloop ter wereld, wordt voornamelijk door studenten gelopen over een parcours van 175 km van Nijmegen naar Enschede, verdeeld in 25 etappes. Buiten het ploegbelang voor mij vooral bedoeld als trainingsprikkel op weg naar de langere baanwedstrijden. Rond kwart voor 1 ging ik op weg voor mijn etappe van 7.2 kilometer, tussen de gehuchten Nettelhorst en Noordijk. De benen voelden zwaar en moe van de zware trainingen van de afgelopen dagen, maar ik wist behoorlijk snelheid te houden en klokte af rond de 23.25, een mooie gemiddelde snelheid waarmee ik meteen etappewinnaar werd. Vervolgens werd ik naar de eindstreep gebracht om te zien hoe onze ploeg uiteindelijk als 8e eindigde in het eindklassement, van de 350 ploegen die meeliepen.
.

Klik hier voor de uitslag

Competitie senioren

21 april 2013
Vandaag was het dan zover, het eerste courante baannummer van het jaar, de 800 meter. Voor mij weliswaar het minst belangrijk, maar dat wordt gecompenseerd door het ploegbelang, want ik loop deze afstand vandaag bij de 1e ronde van de seniorencompetitie in Best. Tot mijn teleurstelling was ik in de traagste van de 3 series ingedeeld, en nam ik na een snelle eerste 200 meter direct de leiding, om die de rest van de wedstrijd niet meer af te staan. Vooral door mijn nogal zware benen liep ik geen optimale race, maar bij de finish stond er met 1.59.30 toch mijn eerste tijd onder de 2 minuten op de klok. Mooi weer een 'magische grens' doorbroken dus.
.

Klik hier voor de uitslag

Circuit14 Veldhoven

16 april 2013
Na een lange winter wachten begon vandaag eindelijk de nieuwe serie circuit14-avondwedstrijden. Helaas liep ik vandaag nog rond met enorm zware, pijnlijke bovenbenen van het afgelopen trainingskamp in Zuid-Limburg. Maar aangezien deze wedstrijden door hun regionaliteit, gezelligheid en redelijk goede bezetting tot mijn absolute favorieten behoren ging ik toch met goede moed richting Veldhoven, waar zoals ieder jaar een 1000 meter op het programma stond. Na een dramatisch slechte start kwam ik na 200 meter (doorkomst 31') aan kop, om vervolgens stevig door te trekken. Ondanks snel opkomende verzuring in mijn bovenbenen wist ik het tempo vast te houden en de concurrentie af te schudden. Met twee rondjes 62' finishte ik in 2.35.18, een pr met 2 seconden en 5 tellen sneller dan vorig jaar. De vorm is er duidelijk. Na de race volgde de gebruikelijke extra lange uitloopsessie en fietste ik goed gehumeurd naar huis.
.

Klik hier voor de uitslag

Openingswedstrijd Helmond

1 april 2013
Gisteren is de zomertijd ingegaan en dat betekent dat het eindelijk weer tijd is voor het baanseizoen. Omdat ik het seizoen graag begin met wat incourante nummers, ging ik ook dit jaar weer naar de openingswedstrijd in Helmond om de daar traditionele Engelse Mijl te lopen (1609,43 meter als ik me niet vergis). Om half 2 stond ik op mijn nieuwe spikes (adidas adizero) aan de startlijn. De bedoeling was om na mijn slappe eerste ronde van vorig jaar nu eens scherp te starten. Dat lukte met een doorkomst van 67 op de eerste 409 meter. In de 2e ronde zakte het tempo wat terug, maar in de tweede helft wist ik toch snelheid te houden en zette ik 4.27.08 op de klok, een dik nieuw pr en 9 tellen sneller dan een jaar geleden. En ondanks de gebrekkige tegenstand het equivalent van mijn 1500-pr. Enigszins opgelucht en vol vertrouwen voor de komende wedstrijden kon ik weer huiswaarts.
.

Klik hier voor de uitslag

Een kort intermezzo

28 maart 2013
Of ik aan de Dommelloop wilde meedoen, was de vraag van mijn trainer eergisteren. Een wegwedstrijd over 5 of 10 kilometer met start en finish op het TU-terrein, vlakbij de atletiekbaan, met mijn trainer als commentator. Ik was in een wilde bui en besloot meteen om me in te schrijven voor de 5 kilometer, wat mijn eerste wegwedstrijd in tijden zou worden. En dus stond ik vandaag om half 7 enigszins vermoeid maar met goede zin aan de start in Eindhoven. Er moesten 2 rondjes van 2.5 km over het TU-terrein worden gelopen (4 voor de 10 km), midden tussen de voetgangers en fietsers op het terrein (wat de wedstrijd heel bijzonder maakte). Door mijn onervarenheid op deze discipline ging de eerste ronde te hard (7.38) maar in de tweede ronde bleef het verval beperkt en ik finishte als eerste in 15.38, slechts 5 tellen boven mijn 5000m-op-de-baan-PR. Na de prijsuitreiking was er zelfs nog tijd voor een korte tempotraining op de baan.
.

Klik hier voor de uitslag

Korte Cross Eindhoven

10 maart 2013
Vandaag was het tijd voor de laatste wedstrijd van de winter, en eindelijk mijn thuiswedstrijd, namelijk de korte cross in Eindhoven. Van tevoren was ik enigszins twijfelachtig over het volledig vernieuwde 'friemelparcours', maar die twijfels waren snel vergeten bij het verkennen van het door gesmolten sneeuw ontzettend modderige parcours. Buiten een glibberpartij bij de start wist ik de hele wedstrijd overeind te blijven en aan kop te lopen, waardoor ik de overwinning veel makkelijker kon binnenhalen dan 2 weken geleden. Helaas had ik behoorlijk veel moeite om in de laatste ronde mijn tempo hoog te houden, waaruit duidelijk blijkt dat er nog werk aan de winkel is voor het baanseizoen.
.

Klik hier voor de uitslag

Korte Cross Best

24 februari 2013
Nog twee korte crossen staan voor mij op de planning om de winter mee af te sluiten. De eerste was de korte cross bij de Joe Mann Bosloop in Best. Een wedstrijd over 3100 meter op een van mijn favoriete crossparcoursen, namelijk twee heuvelstroken afgewisseld met vlakke, rechte stukken. Bovendien had de hardnekkige winter van dit jaar deze week opnieuw toegeslagen waardoor het parcours bedekt was met 5cm verse sneeuw. De wedstrijd begon voor mij goed, hoewel ik de nodige moeite had om Ron Szigetti van GAC Gemert tijdens de eerste 2 kilometer te volgen, die de wedstrijd met een snelle start probeerde te winnen. Halverwege de slotronde verslapte mijn tegenstander echter enigszins en bij het begin van de laatste lus naar de finish, op een punt waar het voor mij inmiddels traditie is geworden om aan te vallen, wist ik hem te verrassen met een harde demarrage. Deze keer wťl in een keer hard genoeg, wat tot tevredenheid stemt nu het baanseizoen voor de deur staat.
.

Klik hier voor de uitslag

Finale van het crosscircuit

3 februari 2013
De laatste wedstrijd van het crosscircuit en de laatste belangrijke wedstrijd van de winter was zoals ieder jaar de Mastboscross in Breda. Die werd dit jaar op een geheel nieuw parcours verlopen, dat door de overvloedige regenval van de afgelopen dagen een nieuwe dimensie aan het begrip 'modderig' gaf. Stukken parcours die min of meer onder water stonden werden afgewisseld met boomstammen en passages waarbij je tot je knieŽn in de modder zakte. Toch stond er voor mij vandaag veel op het spel, want na mijn uitvallen in Soest moest ik deze wedstrijd sterk lopen om mijn klassement in het circuit te redden. De eerste 2 rondes ging ik vrij gemakkelijk mee op plaats 10, maar daarna voelde ik me nog zo goed dat in de laatste ronde de gaskraan pas echt open ging en ik oprukte naar een 8e plaats, mijn beste klassering in het circuit dit seizoen en slechts een minuut achter de winnaar. Kortom, op de valreep nog een mooie beloning voor mijn harde werk in de winter, en een prima perspectief voor het naderende baanseizoen.
.

Klik hier voor de uitslag

Syberische cross

20 januari 2013
De abdijcross in Kerkrade, de 3e wedstrijd van het nationaal crosscircuit, blijft de zwaarste cross van het winterseizoen. Dit jaar niet alleen door het loodzware parcours, waarbij iedere ronde bijna 100 meter steil bergop moet worden gelopen, maar ook door het winterweer. Tegen de tijd dat ik van start ging, was de sneeuw van die ochtend overgegaan in ijsregen, hoewel de gevoelstemperatuur verder was afgezakt richting de -15. De wedstrijd zelf bestond uit bijna 8 km stampen door de verse sneeuw, wat een drama blijkt voor een loper zoals ik, waardoor ik na een enorm zware race met bijna 2 minuten achterstand op de winnaar over de streep kwam. Mijn 9e plaats van de slechts 28 deelnemers was wel goed om een plekje te stijgen in het klassement van het crosscircuit.
.

Klik hier voor de uitslag

Opnieuw pech

31 december 2012
Oudejaarsdag staat ieder jaar in het teken van de Sylvestercross in Soest, de tweede wedstrijd van het nationale crosscircuit. Vroeg in de morgen was ik vandaag afgereisd naar Soest om het jaar met een goede klassering af te sluiten. Helaas had ik nogal last van een 'instabiele' rechterenkel, na hem de laatste weken een paar keer omgeslagen te hebben. Ondanks mijn enigszins voorzichtig lopen liep ik een uitstekende race over het zware, heuvelachtige parcours door bos en zandduinen en kreeg ik na een tijdje zelfs de top 5 in zicht, totdat met nog ruim 1 ronde te gaan het noodlot toch toesloeg en ik opnieuw door mijn enkel ging. Weg goede klassering. Na wat moeizaam uitlopen met de trein naar huis, hopend op een beter 2013.
.

Klik hier voor de uitslag

Een twijfelachtig kampioenschap

16 december 2012
Vandaag was ik afgereisd naar Waalwijk voor het Brabants Kampioenschap Cross, een wedstrijd die de laatste jaren qua deelnemersveld steeds boven de andere regionale wedstrijden uitsteekt. Ook dit jaar had ik voldoende concurrentie met Yorben Ruiter van PAC (BM) en een groep Tlburg Road Runners, waarvan Jop van der Steen de snelste was, als tegenstanders. De eerste 1.5 ronde trok ik hard door aan kop in de hoop mijn tegenstanders te lossen, maar toen dit niet lukte moest ik gokken op mijn eindsprint. Die kwam er helaas niet, want 1 kilometer voor het eind raakten mijn 2 tegenstanders van het parcours waardoor ze een stuk afsneden. Ik kon hen helaas net niet meer inhalen op het resterende gedeelte maar dacht even later toch de titel te pakken toen ik alsnog als winnaar werd aangewezen. Helaas bleek al snel dat de aanwezige Tilburgers niet met deze beslissing konden leven en massaal hun beklag kwamen doen bij de scheidsrechter. Uiteindelijk werd de eerdere beslissing om Yorben en Jop de diskwalificeren om onduidelijke reden teruggedraaid, zelf was ik allang met mijn gezellige teamgenoten op de terugweg naar Eindhoven. Zeker niet de leukste, maar wel de leerzaamste wedstrijd die ik ooit heb meegemaakt.
.

Klik hier voor de uitslag

Spettercross

9 december 2012
Vandaag stond de Zandboscross in Deurne, een van mijn favoriete crosswedstrijden, op het programma. Het normaal al zo zware parcours met enorm steile heuvels en snelle afdalingen was de afgelopen dagen door het twijfelachtige Hollandse winterweer getroffen en nu bedekt met een dikke laag halfgesmolten drab. In de motregen bij een graad of 5 boven nul gingen we van start en meteen bleek dat ik vandaag voor de overwinning zou moeten afrekenen met Sjoerd Weijers van Nijmegen Atletiek. Twee rondjes lang ging het makkelijk over het zware parcours, tot ik bij de doorkomst voor de laatste ronde met een flinke tussensprint probeerde weg te lopen. In eerste instantie mislukte mijn plannetje, maar na nog eens een tandje te hebben bijgeschakeld wist ik toch weg te lopen en uiteindelijk te finishen met 11 tellen voorsprong.
.

Klik hier voor de uitslag

NK Cross

25 november 2012
Net als vorig jaar werd het NK Cross dit jaar gecombineerd met de Warandeloop, en dat betekent dat de belangrijkste wedestrijd van het jaar opnieuw al in november op het programma staat. Vandaag was het prima crossweer, hoewel het parcours naast de inmiddels traditionele boomstammen, vijverpassage slootjes bij vlagen erg modderig was. Na een glijpartij bij het inlopen was ik voldoende wakker geschud om een goede start te maken en rond plek 15 de eerste bocht in te gaan. De rest van de race verliep ook heel behoorlijk, of zo goed als zo vroeg in het seizoen mogelijk is, en ik finishte op een 20e plaats overall, als 11e Nederlander. Trainingsmaatjes Martin en Rob zaten er met resp. de 32e en 41e plaats overall (van 81 deelnemers) ook goed bij, en dus konden we met een tevreden gevoel gaan uitlopen.
.

Klik hier voor de uitslag

Molenvencross

11 november 2012
Met een enigszins twijfelachtig voorgevoel ging ik vandaag naar Stiphout voor de Molenvencross. Die zou voor mij een experimenteel tintje krijgen, omdat ik nog nooit een zware wedstrijd op zondag had gecombineerd met een stevige training op zaterdag (regiotraining). Met lichtelijk zware benen ging ik om 13.10 van start met 6 mede-A-junioren en 7 B-junioren. Al snel liep ik solo aan kop, maar gedurende de hele wedstrijd moest ik bezorgd achterom kijken of 2 B-junioren, Stan Zeegers en Miel Andriessen, niet dichterbij kwamen. Ik kon het tempo er echter goed inhouden (ondanks opnieuw een verkrampte rechterkuit en een losse veter) en finishte in 19.09 op 5650 meter, een gemiddelde van 17.7 kmh dus. Een prima wedstrijd in aanloop naar het NK Cross over 2 weken.
.

Klik hier voor de uitslag

Aanmodderen in Bladel

4 november 2012
Vandaag liep ik als training de eerste wedstrijd van onze 'thuiscompetitie', de kempische crosscompetitie, in Bladel. Om 11 uur gingen we van start met 4 vrouwen senioren en 2 A-junioren: mijn ploeggenoot Thomas Wamsteker en ikzelf. Ik liep direct weg van de andere lopers op het parcours dat dit jaar door veel regenval extra modderig was. Op sommige stukken was het echt glibberen en glijden. Door kramp in mijn kuit kon ik niet goed doortrekken in het laatste van 3 rondjes, maar met een tijd net boven de 21 minuten liep ik toch een prima tempo. Mijn voorsprong op mijn teamgenoot was zo'n 4 minuten, en 1.5 minuut op de eerste vrouw. Volgende week ga ik naar Stiphout, en hopelijk is de concurrentie daar beter.
.

Klik hier voor de uitslag

De eerste 'cross'

28 oktober 2012
Na bijna twee wedstrijdloze maanden was het vandaag dan eindelijk tijd voor de eerste veldloop van het winterseizoen. Traditiegetrouw stond ik weer aan de start van de sparrenbosloop, een cross die dankzij het nauwelijks uitdagende parcours (vlakke, rechte bospaden zonder hoogteverschil en moeilijke bochten) bij uitstek geschikt is om je seizoen mee te beginnen. Bovendien wordt de wedstrijd nog in de oude categorieŽn gelopen, voor mij dus mijn laatste wedstrijd als B-junior, over slechts 4610 meter verdeeld in 3 gelijke rondes. Om 11.30 gingen we van start met alle senioren, masters, A- en B-junioren tegelijk, en ik was dan ook enigszins verbluft dat ik zonder veel moeite op kop kwam te liggen. Na een openingsronde van 4.45 wist ik dat mijn doel, sneller lopen dan de 15.38 van vorig jaar, haalbaar was. Hoewel ik in de laatste twee rondes goed doortrok, werd ik nog ingehaald door senior Maikel van der Steen, maar na 14 minuten en 52 seconden kwam ik als eerste B-junior over de finishlijn, om daarna nog te zien hoe trainingsmaatje Martin Mom als A-junior derde werd bij de senioren. En met een tijd 46 seconden sneller dan vorig jaar kan ik mentaal gesterkt vooruit kijken naar de volgende crossen.
.

Klik hier voor de uitslag

Nog een trackmeeting

31 augustus 2012
Vandaag had ik besloten om mijn seizoen af te sluiten met de laatste trackmeeting van het jaar in Utrecht, waarbij ik ter voorbereiding op het baanseizoen 2013 mijn eerste 5000 meter zou lopen. Het waren prima loopomstandigheden in Utrecht - vochtig maar koud en windstil - dus een snelle tijd zou er ook inzitten, maar omdat ik geen idee had hoe snel ik moest starten was het devies toch om me in te houden. Dat deed ik dan ook en 11 rondjes lang bleef ik ontspannen lopend in de luwte van een groepje waarbij Ruud van de Oetelaar het meeste kopwerk deed. Ik bleek me toch niet voor niets te hebben ingehouden, want met het ingaan van de slotronde zat ik er toch flink doorheen, om nog als vierde te finishen in 15.33.75, wat niet alleen een heel goede tijd, maar ook een trackmeetingrecord bleek te zijn. Handig is ook dat deze tijd hoogstwaarschijnlijk volstaat om me te kwalificeren voor het NKJ in 2013; weer een zorg minder dus. Een prima afsluiting van een volledig geslaagd seizoen!
.

Klik hier voor de uitslag

Avondwedstrijd Roermond

24 augustus 2012
Om in het wedstrijdritme te blijven wilde ik wel wat wedstrijden doen na de vakantie. De mijl tijdens de avondwedstrijd in Roermond was daarvan de eerste. Na de snelle mijl van clubgenoot Sifan Hasan (4.27) was ik heel gemotiveerd om die prestatie te evenaren, al wist ik dat dat, zeker na de vakantie, heel moeilijk zou worden. Ik voelde me echter prima en met Mark van Kessel en Werner Gentle uit Deurne was prima concurrentie aanwezig, dus ging ik vol goede moed van start. Helaas bleek al na 200 meter dat het tempo op een of andere manier te laag lag en werd ik direcht gepasseerd door Mark. Deze kreeg het tempo echter ook niet omhoog (2.20 op de eerste 805 meter) waarna ik halverwege hard versnelde in een ultieme poging om op z'n minst nog een pr te lopen. Met een enorme negatieve split (2.20/2.15) lukte dat wonderwel nog, al bleef ik met 4.35.60 maar minimaal onder mijn oude pr en clubrecord van 4.36.12
.

Klik hier voor de uitslag

Circuit14 Eindhoven

27 juni 2012
Vanavond stond de laatste avondwedstrijd van Circuit14 op het programma, voor mij een 3000 meter op de eigen accomodatie. Omdat ik dit seizoen nog geen echt snelle 3000 had gelopen was ik er echt op gebrand een goede tijd te lopen. De verwachting was dat ik vandaag toch op z'n minst sub-9.00 zou lopen. Helaas waren de omstandigheden niet optimaal, met enigzins benauwd weer, een uitlopende wedstrijd en een bij het inlopen gepijnigde enkel. Met 40 minuten gingen we dan toch van start en na 600 meter liep ik in een achtervolgende groep op het schema 9.00, ruim achter de drie koplopers. Het bleek inderdaad nogal benauwd te zijn en beetje bij beetje moesten we toch toegeven op het schema-9.00, maar ik bleef rustig en vertrouwde op mijn snelle slotronde. Met 68 ŗ 69 was die deze keer iets trager dan normaal, maar kwam ik wel uit op een eindtijd van 8.56.93 en een mooie 4e plaats.
En daarmee zijn alle seizoensdoelen (een goede NK-klassering, sub-9.00 op de 3000 en minimaal ťťn clubrecord) gerealiseerd en kan ik met een gerust hart op vakantie gaan.
.

Klik hier voor de uitslag

Avondwedstrijd Helmond

19 juni 2012
Vanavond redelijk dicht bij huis, in Stiphout, een 800 meter gelopen. Voor mij was het vooral een gezellige wedstrijd, met veel teamgenoten, die niet echt ergens over ging, behalve natuurlijk een snelle tijd. Ik hoopte op een pr, dus onder de 2.02.44, wellicht sub-2.00, maar alleen als ik een echt goede dag zou hebben. Ik was in ieder geval van plan risico te nemen en dat deed ik dan ook met doorkomsttijden van 28 en 58 op de 200 en 400 meter. Na een solide 1.28 op de 600 meter kwam helaas dan toch nog het bekende verval en finishte ik in 2.00.39, als zesde. Voorlopig dus nog geen sub-2, maar wel een tijd waarmee ik heel tevreden kan zijn.
.

Klik hier voor de uitslag

Trackmeeting Utrecht

15 juni 2012
Met het NK achter de rug kan ik me nu volledig richten op snelle tijden en daarbij kunnen de Utrechtse Trackmeetings, die uitstekend bezet zijn, natuurlijk niet ontbreken. Opmerkelijk genoeg had ik daar nog nooit aan meegedaan, maar vanavond was het dan zover, ik zou op een voor mij persoonlijk klassieke afstand, de 1000 meter, proberen het clubrecord aan te vallen. Zodra de accomodatie eindelijk weer stroom had (na een uitval van een half uur) konden we eindelijk starten, hoewel ik daarmee vertraging had: het startschot klonk veel zachter dan ik had verwacht. Ik kon dus meteen aan een inhaalrace beginnen, deels in baan 2 en 3, maar na 300 meter liep ik weer redelijk vooraan. Uiteindelijk finishte ik als 4e B-junior in 2.37.36, wel een dik pr, maar helaas 0.48 te traag om een clubrecord te lopen: dat was gezien het wedstrijdverloop nog eens extra zuur. Maar laten we positief blijven: het was een prima wedstrijd ter voorbereiding op het laatste seizoensdoel, een snelle 3000 meter in Eindhoven.
.

Klik hier voor de uitslag

A-competitie Best

10 juni 2012
5 dagen na een matige 1500 in Best stond alweer de volgende wedstrijd op het programma, ditmaal de tweede A-competitiewedstrijd. Zelfde baan, zelfde afstand, alleen 5 extra dagen achter de rug om te herstellen van het NK. Met Yorben Ruiter, Sander Brouwers en Roy van Eekelen was de wedstrijd uitstekend bezet en dus hoefde en kon ik niet meer doen dan proberen die snelle mannen te volgen (wat al een hele uitdaging op zich bleek te zijn). De wedstrijd werd gelopen in een constant, hoog tempo, en ik had regelmatig moeite om bij te blijven. Maar goed, ik brak niet en finishte als derde van het groepje, in een nieuw pr van 4.08.02
.

Klik hier voor de uitslag

Derde avondwedstrijd Circuit14

5 juni 2012
Vanavond liep ik alweer mijn eerste wedstrijd na het NK, de derde avondwedstrijd van Circuit14 in Best. Altijd leuk als je na een wedstrijd vol spanning en stress weer eens een onbelangrijk wedstrijdje in je eigen regio kunt lopen met je eigen teamgenoten. Vandaag stond de 1500 meter op het programma, waarbij ik weer hoopte op een pr, hoewel ik me van tevoren niet helemaal fit voelde. Helaas was een goede tijd na een opening in 51 al van de baan. In een enigzins wanhopige poging om nog wat goed te maken zette ik me aan kop van de wedstrijd om eens flink door te trekken, maar een rondje verder werd ik alweer ingehaald en moest ik alles uit de kast halen om bij de kopgroep te blijven. Dat lukte gelukkig wel en ik finishte als 3e, achter Wouter Hus en Mark van Kessel, in een niet geweldige maar toch degelijke 4.11.27.
.

Klik hier voor de uitslag

NK Junioren!

1 juni 2012
Vandaag was het dan zover, het NK Junioren stond weer voor de deur! Net als vorig jaar stond voor mij alleen de 3000 meter op het programma, op vrijdagavond. Om half 9 klonk in Breda het startschot voor onze race, die geheel als een echte kampioenschapsrace werd gelopen. Het tempo lag vooral in de eerste ronde behoorlijk laag, en de eerste 6 rondes bestonden vooral uit trekken, duwen en zoveel mogelijk energie sparen. Met nog 600 meter te gaan demarreerde de uitgesproken titelkandidaat Bart van Nunen. Eerlijk gezegd kreeg ik dat pas 100 meter later in de gaten, en tot mijn verbazing had ik nog ruim voldoende energie om te counteren, waarbij ik Sjoerd Weijers mee kreeg. Bart kregen we echter niet meer teruggepakt, waarna Sjoerd mij in de sprint voor het zilver op waarde wist te kloppen. Maar wel derde, mijn eerste echte NK-medaille! En dankzij de supersnelle slotronde ook nog een seconde van mijn pr af, naar 9.06.69
Mijn eerste grote succes sinds mijn zilver op het NK cross 2008 dus. Zoals Ad Peeters zegt: als je consequent blijft trainen, komen de resultaten vanzelf. Dat is voor mij wel bewezen.
.

Klik hier voor de uitslag

Avondinstuif Nijmegen

18 mei 2012
Vanavond ben ik samen met Marc (van Gils) en Peter (Mijsberg) naar Nijmegen afgereisd om tijdens de avondwedstrijd weer eens een 800 meter te lopen, hopend op sterke bezetting. Die was er ook van enkele atleten van Nijmegen Atletiek, zodat ik mijn dieptrieste pr van 2.10 eindelijk uit de boeken liep. Ietwat geschrokken van de ontzettend snelle start van de concurrentie (27s) kon ik meteen aan de bak, maar in de slotronde konden Marc en ik goed doortrekken en finishte ik als derde in 2.02.44, net voor Marc die tot zijn eigen vreugde weer eens een verdienstelijke 2.03 liep. De avond werd afgesloten met een ontspannen uitfietssessie in de omgeving van Nijmegen.
.

Klik hier voor de uitslag

Tweede avondwedstrijd Circuit14

8 mei 2012
Onder behoorlijke omstandigheden stond vanavond de tweede avondwedstrijd van circuit14 alweer op het programma, dit keer met een 3000 meter in Valkenswaard. Na de start kwam ik comfortabel in een kopgroep te lopen met veel atleten die, net als mij, richting de 9 minuten wilden.
Helaas voelde ik al na een paar ronden de vermoeidheid van het afgelopen weekend opspelen, en zakte ik een beetje door de kopgroep heen. Met nog een ronde te gaan kwam ik door in 8.00 en wist ik dat een tijd van 9.00 niet meer haalbaar was, maar dankzij een snelle slotronde (67) wist ik nog een groot deel van de kopgroep terug te pakken en een pr van 9.07.81 te lopen.
.

Klik hier voor de uitslag

A-competitie Rotterdam

6 mei 2012
Het is alweer mei en dus wordt het voor mij weer spannend, want met vandaag een 1500 meter en over 2 dagen een 3000 meter gaat het echte werk nu beginnen. Vandaag had ik afgesproken de 1500 te lopen bij de A-competitie, iets waar ik lichtelijk schoorvoetend mee had ingestemd, omdat ik daarvoor naar Rotterdam moest.
Mijn moeite werd gelukkig beloond, want dankzij opnieuw een heel vlakke race liep ik weer 8 seconden van mijn pr af, naar 4.09.28 . Enige minpuntje was de verloren eindsprint tegen Jesse van de Ven van Spado.
.

Klik hier voor de uitslag

Circuit14 Veldhoven

18 april 2012
Vandaag werd de eerste avondwedstrijd van de circuit14-serie gelopen, voor mij net als vorig jaar weer een 1000 meter. Na een belabberde start meldde ik me pas na 300 meter vooraan, om 100 meter later de kop te nemen en hard door te trekken.
Met nog een ronde te gaan had ik een gaatje van een meter of tien geslagen, dat ik tot de finish vast wist te houden. Zonder enig verval (32-1.04-1.36-2.08-2.40) finishte ik in 2.40.89, 7 seconden onder mijn pr en nog 4 seconden boven het stokoude clubrecord van Richard Bock, dat er dit jaar eigenljk ook nog aan moet ;)
.

Klik hier voor de uitslag

Terug op de baan

9 april 2012
Na 9 maanden training en veldlopen was het vandaag eindelijk weer tijd voor een baanwedstrijd, de Engelse Mijl bij de openingswedstrijd in Helmond. Hierdoor, en door de matige weersomstandigheden, was het moeilijk om op gang te komen en snelheid te houden.
Helaas moest ik het in de eindsprint afleggen tegen Mark van Kessel van avLGD. Het ging gelukkig wel snel genoeg om met een finishtijd van 4.36.12 een seconde van het oude clubrecord, en 9 seconden van mijn pr af te halen.
.

Klik hier voor de uitslag

Laatste cross van het seizoen

11 maart 2012
Onder een heerlijk lentezonnetje werd vandaag de laatste cross gelopen. In aanloop naar de baanwedstrijden liep Casper ook vandaag de korte cross. Met Pieter liep hij de hele wedstrijd voorop, net als vorige week.
Vandaag wist hij hem echter niet kwijt te raken en won Pieter net van Casper.
.

Klik hier voor de uitslag

Korte cross in Best

4 maart 2012
Na een periode van rust was het vandaag weer tijd voor een cross.
Met het oog op het komende baanseizoen koos Casper voor de korte cross bij de senioren, in plaats van de langere afstand bij de B-junioren.
Dat bracht meteen wat meer spanning in de wedstrijd. Casper lag vanaf het begin met twee anderen aan kop.
Eťn daarvan moest al snel afhaken, maar met de ander deed hij stuivertje wisselen. Dit spelletje eindigde in het voordeel van Casper, die met 14 seconden voorsprong als eerste over de streep ging.
De eerste overwinning bij de senioren is een feit! Over drie jaar is Casper echt senior.

Klik hier voor de uitslag

Winterse cross in Breda

5 februari 2012
De laatste cross van het nationale crosscircuit, waar tevens ook de eindbalans zou worden opgemaakt.
Vanwege de winterse omstandigheden en de gebrekkige ns-diensten was het zaak er op tijd te zijn. Dat lukte wonderwel, waardoor we ruim de tijd hadden om het parcours te verkennen. Het was toch nodig om in beweging te blijven in deze kou.
Gelukkig was er ook een verwarmde tent waar je even kon relaxen.
Casper besloot in shirt en korte broek te lopen. De start ging uitstekend, Casper zat meteen voorin in dit snelle veld, waar ook de A-junioren liepen. De race was in het startgebied mooi te volgen vanwege verschillende camera's die langs het parcours geplaatst waren.
dat Casper niet vooraan zou blijven lopen was geen verrassing, maar hij liep wel op een keurige 5e plek bij de B-junioren. Dat was ook de positie waarin hij met een tevreden gebaar over de finish kwam.
Ook in het eindklassement behaalde casper de vijfde plaats.

Klik hier voor de uitslag

Rennen in Rijen

29 januari 2012
Geen cross uit het nationale circuit vandaag, maar wel een cross met een mooi parcours. Bij de junioren D werd Casper hier tweede van Nederland.
Vandaag werd er gestart met ongeveer 150 mannen, alle categorieŽn tegelijk. Lastig, want de startplaats is niet erg breed.
Casper wist echter voorin te starten en liep vrij snel in de voorste groep. In het parcours zaten een paar pittige hellinkjes en hier en daar ook flink wat modder.
Na 5400 meter eindigde casper op een prima tweede plaats.

Klik hier voor de uitslag

Abdijcross Kerkrade

22 januari 2012
De derde cross uit het nationale crosscircuit vond plaats in Kerkrade, bij de abdij.
Een zwaar parcours met nogal wat hoogteverschillen, mul zand en modder.
Casper had een goede start en liep mooi voorin. In de tweede ronde moest hij de kopgroep laten gaan. Hij was daarin niet de enige en kon zo zelfs nog wat jongens passeren, waardoor hij op een mooie zesde plaats eindigde.

Klik hier voor de uitslag

Modderballet in Someren

8 januari 2012
Na een paar grote wedstrijden in het oude jaar startte Casper 2012 met een wedstrijd in Someren, onderdeel van de Limbra- crosscompetitie.
De B junioren liepen tegelijk met de A junioren. Fijn voor Casper, zo kon hij zich aansluiten bij Wadie, een sterke A junior.
Na een zware wedstrijd, ploeterend door de modder, eindigde Casper met een bescheiden verschil achter Wadie, maar wel ruim als eerste van de B junioren.

Klik hier voor de uitslag

Lopen in Soest op oudjaar

31 december 2011
Zo vlak voor het einde van het jaar besloot Casper nog een grote wedstrijd te lopen in Soest.
Omdat de start voor hem vrij vroeg was ging hij de avond van te voren al naar Maarssen, waar hij kon overnachten bij broer Martijn.
De rit naar Soest was toen niet lang meer. De cross bevatte een zwaar stuk door de duinen.
In dit goed bezette veld eindigde casper op een knappe achtste plaats.

Klik hier voor de uitslag