Hertog Hendrikpad

In de periode van oktober 2017 t/m februari 2018 liepen wij het Hertog Hendrikpad, een rondwandeling om Eindhoven van 92 km lang. Het pad is genoemd naar Hertog Hendrik van Lotharingen die in 1232 stadsrechten heeft verleend aan de plaats Eindhoven. In vijf etappes liepen we deze mooie ronde in onze eigen omgeving.

29-10-2017 Stratum Leende 21,5 km
19-11-2017 Leende Geldrop 26 km
14-01-2018 Geldrop Gerwen 19 km
11-02-2018 Gerwen Woensel 19 km
13-02-2018 Woensel Stratum 11 km


Stratum-Leende
Vorige week zijn we in Zeeland gestart met het Grenslandpad, maar gezien de afstand is het niet mogelijk hier ieder weekend mee verder te gaan. Daarom kozen we vandaag voor een route dicht bij huis, het Hertog Hendrikpad. Officieel begint de tocht bij het station, maar voor ons als Stratummers is het logischer om in Stratum te starten, ongeveer een kilometer van huis af.
Het weer was wat wisselvallig, maar we besloten tussen de buien door te lopen. Dat lukte goed, buien waren er, maar bijna alles ging vlak langs ons af. We genoten daarom volop van een mooie tocht, met een prachtige regenboog als bonus, vlak bij Leende. Daar namen we de bus terug, die ons in 10 minuten weer in Stratum afleverde.
Leende-Geldrop
Vier weken na de eerste etappe hadden we nu tijd voor het volgende traject. Met stralend weer en uitbundige herfstkleuren liepen we vanaf Leende naar Sterksel, waar we op een bankje lekker konden gaan zitten lunchen. Te koud was dat niet. Door bos en hei bereikten we kasteel Heeze, waarna we nog een stuk over de hei mochten op weg naar Geldrop. In het gezellige heidecafé aten we een bak soep, zodat we daarna nog door konden tot in Geldrop. Ook hier konden we een bus nemen die ons direct in Stratum afzette.
Geldrop-Gerwen
In het nieuwe jaar hadden we weer eens tijd voor een wandeltocht. De zon scheen uitbundig. We liepen het centrum van Geldrop snel uit, langs het kasteel van Geldrop af en zo naar het kanaal. Het stuk langs de Kleine Dommel naar de Collse watermolen was prachtig, maar het werd wel een ware beproeving voor onze bergschoenen. Af en toe zakten we flink weg in de modder en kon er amper nog gesproken worden van een pad.
Na deze beproeving werd het weer een stuk gemakkelijker lopen en we gingen dan ook door tot Gerwen. Hier namen we de bus terug naar Eindhoven.
Gerwen-Woensel
De Olympische spelen bepaalden vandaag onze dagindeling, want de 5000 meter schaatsen wilden we toch beslist niet missen. Na de gouden plak van Sven besloten we toch nog te gaan wandelen en binnen een half uur waren we op weg. In Gerwen begon het meteen te regenen en het was behoorlijk fris. De regenbroeken gingen aan. Net boven Gerwen gingen we schuilen in een houten huisje bij een varkensfokkerij. We aten onze boterhammen en twijfelden nog of we wel door zouden gaan. Buienradar beloofde een einde aan de buien, dus gingen we dapper weer op pad, nog een hagelbui trotserend. Daarna werd het inderdaad droog en dat bleef het ook, op een paar spatjes na.
Bij Nederwetten liepen we langs de Oude Toren af. Deze hadden we al vaker gezien tijdens fietstochtjes, maar zo dichtbij waren we nog nooit geweest. Een bijzondere plek! Na een ommetje langs de Hooydonkse watermolen, het Wilhelminakanaal en Bokt kwamen we anderhalf uur later weer bij dezelfde toren uit, maar nu aan de andere kant van de Dommel. Bij het bruggetje (ja, daar hadden we natuurlijk anderhalf uur af kunnen snijden, maar uiteraard wilden we de hele route lopen) trokken we onze regenbroeken toch maar eens uit. Behalve heel veel modder kregen we ook nog een mooi zonnetje. Omdat de bus bij de halte die we op het oog hadden was komen te vervallen ploeterden we nog maar een eind verder door de modder, tot aan Eckartdal. Hier namen we de bus terug, het werd te laat om de hele route af te lopen.
Woensel-Stratum
We hadden nog een vrije dag en vandaag zagen we (na de schaatswedstrijd) onze kans om het Hertog Hendrikpad te voltooien. Het was stralend weer deze middag en we genoten met volle teugen. We zagen waar de Kleine Dommel in de Dommel uitkomt, liepen over het prachtige terrein van Eckartdal en langs de mooie Karpendonkse Plas af. De groene strook rond de Dommel leidde ons uiteindelijk naar het punt waar we in oktober gestart waren.
We hebben weer genoten van een prachtig pad, vlak bij huis en toch soms zo verrassend, met veel afwisseling in het landschap.