Oostzeeroute Denemarken 2023
Flensburg - Skovby

Skovby - Nakskov

Navskov - Sakskøbing

Sakskøbing - Stubbekøbing

Stubbekøbing - Magleby

Møn

Magleby - Vordingborg

Vordingborg - Rude

Rude - Nyborg

Nyborg - Svendborg

Svendborg - Assens

Assens - Fredericia

Fredericia

Fredericia - Haderslev

Haderslev - Flensburg



Flensburg - Skovby
Lengte:95 kilometer

We zouden onze fietstocht beginnen in Flensburg, met de trein gingen we daarheen. Na een gemoedelijk dagje met de trein naar Venlo en fietsend naar Düsseldorf en een fijne nacht aldaar in een hotelletje, begon de volgende dag met veel ellende. Er was wat loos op het spoor en niets reed normaal, niets was zeker. We hadden veel stress en dat werd er gedurende de dag niet beter op. Het enige positieve was dat we uiteindelijk wel in Flensburg arriveerden. Hoera, de vakantie kon beginnen.
Na een goede nacht in het noorden van Flensburg startten we 's ochtends vroeg onze tocht, net na 7 uur , met een flink klimmetje. De voorbode van nog veel meer klimmetjes, Denemarken bleek minder plat dan we hadden gedacht.
Voor we het wisten zaten we op de Gendarmstien, onverhard en met een paar pittige stukjes, maar wel prachtig. Na een uur begon het flink te regenen en dat hield een uur aan. Bij Sønderborg was het droog en kwam zowaar de zon door. We genoten daar van de mooie huizen in verschillende kleuren, aan het water en stapten even af bij het slot.
Het ging vlot, berg op, berg af, tot we in het zicht van de haven (Fynshav) een korte stortbui kregen. Een bushokje bood uitkomst en niet veel later kwamen we aan in Fynshav en was het weer droog.
We hadden hier een eerdere boot moeten boeken, omdat die van 4 uur niet voer, maar dat was geen probleem, we waren ruim op tijd. De boot bracht ons in een uur naar Søby. Daar fietsten we naar Ærøskøbing, wat een schitterend plaatsje bleek te zijn, schilderachtig mooi.In het restaurant deed ik mijn eerste bestelling in het Deens. Na een lekker maaltje moesten we nog één keer de fiets op, voor de laatste 5 kilometers naar ons huisje.




Skovby - Nakskov
Lengte:51 kilometer

Met een zonnetje erbij vertrokken we vanmorgen, terug naar Ærøskøbing, voor een boottocht van 75 minuten, die ons naar Svendborg bracht. Daar reden we over de hoge brug meteen het eiland weer af, Tåsinge op. Dit eiland bleek een stuk vlakker en rustig fietsten we door het mooie landschap, via mini-eiland Siø naar eiland Langeland. We vonden een leuk picknickplekje om te lunchen.
Spodsbjerg bereikten we net niet droog, we werden getrakteerd op een zeer plaatselijk buitje. Spodsbjerg had geen drup water gehad. De boot hier bracht ons naar Lolland, waar we nog 16 kilometer te gaan hadden naar Nakskov.
Daar hadden we problemen met het sleutelkastje van ons appartement, maar bij navraag bleek dat we de verkeerde code hadden gekregen. Wij mochten de eerste verdieping betreden van een oud pand in het stadje. Wandelend naar de winkel bekeken we het centrum van Nakskov.




Nakskov - Sakskøbing
Lengte:88 kilometer

Een regendag zou het vandaag worden. We vertrokken om half 8 met heel lichte miezer. Na korte tijd konden de regenpakken echter uit en lieten we de frisse wind over onze blote armen waaien.We reden eindeloos langs de Oostzee en genoten van de vogeltjes om ons heen en het wijdse uitzicht. Na 50 km waren we bij Rødbyhavn en keerden we de zee de rug toe. We waaiden landinwaarts naar de jernbanestien, een oude spoorlijn. Daar kregen we een fiks buitje, maar even later was het weer droog. In Maribo reden we een parkje in en lunchten we op een bankje in de zon, vlakbij de domkerk.
Verder ging het naar Sakskøbing. We konden meteen terecht in onze B&B en lieten hier onze fietsen en spullen achter om Sakskøbing te bekijken. We lachten naar de vriendelijke watertoren en aten onze avondmaaltijd in een restaurant.




Sakskøbing - Stubbekøbing
Lengte:72 kilometer

Om 7 uur werd het ontbijt geserveerd, buiten aan de picknicktafel.Fruit, jus d´orange, koffie en sandwiches zonder tomaat, want die had de dochter per ongeluk opgegeten. Daarom kregen we avocado en paprika en dat smaakte prima.
Om 8 uur reden we aan. Af en toe stapten we af voor het maken van een foto. Via een brug reden we van Lolland af en Falster op. Nykøbing bekeken we even. Het vlotte weer goed, de wind in de rug. Bij Marielyst stapten we even af. We gingen de uitkijktoren op om vanaf daar het toeristische plaatsje te bekijken.
We fietsten prachtig door bos en langs kust en stapten even af aan het water om te genieten en pootje te baden. Bij het haventje van Hesnæs lunchten we in de frisse wind en probeerden we zo min mogelijk sla weg te laten waaien. We bekeken de rieten vissershuizen en reden verder door het bos richting Stubbekøbing. Daar meldden we ons iets te vroeg op ons overnachtingsadres, wat geen probleem was.We deelden de bovenverdieping van het oude pand met een Weense dame op leeftijd, die met Wim Duits sprak en met Yvette Deens.
We liepen een blokje om, langs de haven en door het parkje, deden boodschappen tegenover ons huis en kookten eten.




Stubbekøbing - Magleby
Lengte: 61 kilometer

We fietsten naar het houten veer dat om 9 uur van start ging. We hadden de boot privé en werden 12 minuten later keurig afgeleverd op Bogø. Daar fietsten we snel ook weer af, via een dam en een brug, om uit te komen op Møn. Bij Fenefjord Kirke stapten we even af om de mooie kerk van binnen te bekijken en even later bekeken we een heel groot hunebed.
Bij Hårbølle begon het serieus te stijgen en te dalen. Na Liseby stapten we bij de kust even af voor een stukje chocolade, om snel de tocht weer te vervolgen, op, af, op, af. We kwamen steeds dichter bij de kliffen en reden het laatste stukje door een prachtig heuvellandschap en een stukje bos. Daar werd het ons te zwaar en moesten we een stukje lopen. We bereikten het toeristische GeoCenter. Na de lunch daalden we zo'n 500 treden af naar de voet van de prachtige klif. Het strand konden we niet op vanwege het hoge water, tot de knieën door de derrie vonden we geen optie, dus even later gingen we de 500 treden weer op. We volgden een pad door het bos naar een uitzichtpunt en verder naar weer een trap: 500 treden naar beneden, maar nu wel begaanbaar strand als beloning. Dus even pootje baden, genieten en toen de 500 treden weer op.
Terug bij het GeoCenter trotseerden we de wachtrij voor een huisgemaakt ijsje. Voor Yvette werd dat een typisch Deense: rødgrød med fløde. We aten in het café bij gebrek aan restaurants in de omgeving. Hierna was het tijd om de rit te vervolgen, die begon met een afdaling van 15 %, door het bos, onverhard. Bij Sømarke verlieten we de route en reden we naar ons huis. Een brief met instructies en een sleutel leidden ons naar onze kamer.




Møn
Lengte: 21 kilometer

Vandaag bleven we op Møn. We deden rustig aan en reden rond half 10 naar Klintholm Gods, voor een boodschapje. Het weggetje terug ging gemakkelijker en na ons huis gepasseerd te zijn reden we naar een groot hunebed.Verder reden we naar slot Liselund. We wandelden door het park, langs het Norske hus en via Djævlekløften naar het strand. Daarna liepen we naar het slot, het kleinste slot van Denemarken.
We bedwongen nog maar eens de weg naar het GeoCenter. We aten een broodje in het café en bezochten daarna de tentoonstelling en de 3D-film. Het weer was prima voor dit bezoekje. Toen we buiten kwamen was het koud en miezerde het. We doken nog één keer met de fiets het steile bos in. Thuis aten we de take-away maaltijd van het GeoCenter en zagen we twee Franse fietskampeerders drijfnat hun intrek nemen bij ons in huis. Deze nacht zou er heel wat water op ons dak vallen.




Magleby - Vordingborg
Lengte: 51 kilometer

Het water viel nog steeds en wachten tot dat over was had geen zin. Wachten tot de wind ging liggen ook niet, dus vertrokken we net na 8 uur met regenpakken aan de eerste heuvel op. Harde wind van de zijkant blies ons bijna van de fiets. Dat beloofde wat! We bikkelden met de wind op kop naar Borre, waar we fruit en chocolade kochten. In Stege deden we nog wat boodschappen en kletsten we even met twee Nederlanders die ook op de fiets onderweg waren.We stampten daarna het laatste stuk over Møn. Het fietspad was nog niet klaar, dus moesten we over de drukke weg, wat niet prettig was met deze harde wind, kracht 6. Af en toe stapten we af om even bij te komen, waarna we met nieuwe moed weer doorgingen.De brug naar Sjælland leek mee te vallen, tot we voorbij de begroeiing waren. Vanaf daar moesten we lopen en proberen de fiets rechtop te houden, tot we weer bij de begroeiing aan de andere kant aankwamen. Met ondertussen natte voeten konden we weer opstappen en rijden zonder van de fiets geblazen te worden.
Even later begon het te gieten en konden we schuilen in het toiletgebouw bij de kerk. Vlak voor Stensby vonden we het ideale hokje om te lunchen, droog en windloos, met de neuzen naar het oosten. Toen we onze rit vervolgden was het nagenoeg droog.
We kwamen zes reeën tegen. De eerste twee staken kort voor ons de weg over. Dat was een mooie beloning voor onze inspanningen en even later reden we Vordingborg binnen, bij de slotruïne. We namen daar een kijkje en fietsten daarna door het centrum en naar de winkel. Precies om 3 uur kwamen we aan bij ons huis. Terwijl de wind rond het huis waaide hadden wij een rustig avondje.




Vordingborg - Rude
Lengte: 73 kilometer

Als je tig keer in de berm geblazen wordt waardoor je van de fiets af moet, als je zonnebril wegwaait en je ziet hem nooit meer terug, als je zelfs moet trappen op een weg die naar beneden loopt, omdat je anders niet vooruit komt.... dan fiets je tegen storm Hans in. De wind was nog wat krachtiger dan gisteren, voordeel was wel dat het droog was.
Om 8 uur aanrijden bleek een goed idee, omdat we een gemiddelde reden van 10 km/u.
Tegen de middag kwamen we aan bij Næstved, waar we even van de route af gingen om het centrum te bekijken.We kochten een nieuwe zonnebril en zochten een beschut plekje in het park om onze lunch te eten. Na dit flinke oponthoud moesten we weer stevig aan de bak. Bij Karrebæk stapten we af om de kerk te bekijken. Wat later werden we getrakteerd op een kort, fel buitje, maar de regenpakken konden gelukkig snel weer uit. De laatste kilometers naar Bisserup waren even pittig als de rest.
We deden inkopen bij DagliBrugsen, vlak voor we thuis waren. Thuis kookten en aten we en ontmoetten daarna de gastvrouw. We wandelden nog even naar de kleine haven, waar we genoten van de mooie omgeving en de zakkende zon.




Rude - Nyborg
Lengte: 44 kilometer

We gingen vanmorgen wat later weg, we hadden de regen even voorbij laten trekken.Bij Schloss Holsteinborg stapten we even af. Bij Ørslev zagen we twee reeën de weg oversteken. We stopten hier bij de kerk en bij Magleby bekeken we de kerk van binnen. Het was rond de 14 graden, de handen waren fris, maar de temperatuur was prima om te fietsen.
We reden naar Korsør. Daar aten we onze lunch op een groen pleintje, op een bankje uit de wind (alhoewel sla en radijs toch uit het bakje waaiden, de wind had vandaag kracht 4 uit het westen). Net bij de laatste happen kwam er een bui, dus de regenpakken gingen aan. We fietsten de laatste kilometers naar Halsskov, naar het treinstation. Met een beetje moeite haalden we twee treinkaartjes uit de automaat en konden we 5 minuten later meteen de trein al in. Dat was nog lastig, met twee flinke treden omhoog.
Na een stukje onder water en een stukje over het water waren we 11 minuten later 17 kilometer verder, in Nyborg, op Fyn.
We deden inkopen en checkten iets te vroeg in. Door de achtertuin liepen we vervolgens naar de haven en daarna door het centrum naar een gratis museum in een prachtig pand. Dat bezochten we en daarna liepen we over de vesting en om het slot heen. Toen we al het moois gezien hadden gingen we naar huis terug. We kookten onze groenten gaar in de magnetron, bij gebrek aan kookplaat. De rest van de avond hielden we ons gemak. We rustten lekker uit.




Nyborg - Svendborg
Lengte: 54 kilometer

We fietsten om 10 voor half 9 aan, fotografeerden wat moois hier en daar onderweg en bedachten na 13 kilometer dat we de salades in de koelkast hadden laten staan. We appten onze host dat zij ze op mocht eten.
De wind was west 4, maar we mochten ook veel naar het zuiden, dus dat ging aardig. Bij Hesselager reden we even naar Damestenen, de grootste zwerfkei van Denemarken.
Bij Lundeborg bekeken we het haventje en een eind verder vonden we een heel mooi picknickplekje aan het water. We aten brood met kaas, gekocht in een klein winkeltje in Lundeborg. We genoten van de omgeving.
Tijdens een volgend klimpartijtje passeerden we nog een hunebed, in één van de vele korenvelden die Denemarken rijk is.
We naderden Svendborg te vroeg, dus stopten we nog even bij een haventje om te communiceren met onze host. Bij de afgraving vlak bij haar huis zochten we tevergeefs naar hagedissen.
Om twee uur konden we terecht en werden we begroet door host en hond. We bekeken de omgewaaide appelboom en daarna onze kamer. Nadat we de spullen op orde hadden wandelden we via het park naar Svendborg, waar we het centrum bekeken. We aten in een pizzeria en na de pizza stuitten we buiten op een brandende auto. De inzittenden zochten een veilig heenkomen. De brandweer liet lang op zich wachten, de auto brandde volledig uit. Toen er geblust was konden we onze tocht vervolgen, deden inkopen en gingen terug naar huis.




Svendborg - Assens
Lengte: 85 kilometer

Om acht uur sloten we de voordeur achter ons. We reden langs het water af naar Svendborg en zwaaiden naar Duitse collega-fietsers die in het hotel overnacht hadden. We fietsten veel dicht bij het water en soms door een stukje bos. Een tegemoetkomende haas rende rakelings langs de fietsen af, de weg volgend. We kwamen nog wat hunebedjes tegen en mooie kasteeltjes en landhuizen.
Vijf kilometer voor Faaborg begon het flink te miezeren, dus gingen de regenpakken even aan. In Faaborg werd het weer droog. We liepen door het centrum en bij de bakkerij ontmoetten we de Duitse fietsers weer. Zij zouden in Faaborg de boot nemen. Wij dronken thee met een gebakje in de bakkerij en zochten daarna de fietsen weer op.
Vanaf Faaborg gingen we in de achtervolging op twee jonge Nederlanders. Het ging flink bergop en bergaf. De wind speelde geen rol meer, de heuvels waren vandaag de grootste obstakels.
Bij Brydegård nuttigden we onze lunch. Na deze rust werd het meteen weer klimmen, met als beloning dalen en een blik op een kleine klif. Bij Torø Huse stapten we even af voor een foto van de mooie huisjes. Even later reden we Assens binnen, wat ook weer een prachtige plaats bleek te zijn. We reden onze fietsen achterom, riepen hej en de host verscheen om ons te verwelkomen. We stalden onze spullen, wasten wat kleren en liepen toen het stadje in, via de haven, waar we heel dichtbij woonden. We aten in een prachtig bankgebouw, café Banken. De kluis was nu het toilet. Na een heerlijk maaltje keerden we naar huis terug voor een rustig avondje op een warme kamer.




Assens - Fredericia
Lengte: 56 kilometer

Om half negen werden we uitgezwaaid. De lucht was vochtig, het was wat nevelig en daardoor snel klef. De truien gingen snel uit. Bij Føns maakten we een foto van het slot. Met de zuidenwind in de rug schoten we vandaag weer goed op. We reden heel even van Fyn af, Svinø op, en even later weer Fyn op.
Zo fietsten we niet veel later Middelfart in, waar we ontvangen werden met een muziekje. Er bleek hier vanalles te doen.We stalden de fietsen en liepen wat rond.We zagen de lillebæltsbro en de brug die ons naar Jylland zou leiden. We zagen rode haarkwallen in het water en wandelden langs de kade tot de kerk. Na ons blokje om in dit feestelijke stadje namen we onze fietsen mee naar een bankje aan de kade en nuttigden we onze lunch. We namen ruim de tijd hier, einddoel Fredericia was niet zo ver meer.
Door een onverhard stukje bos kwamen we bij de brug die we over moesten. Het laatste stuk route ging vooral door de bebouwing. Bij Fredericia gingen we van de route af en reden we naar ons grachtenpand aan de vestingswal. We waren vroeg, maar konden naar binnen. Nog één keer gingen we eruit, voor wat boodschapjes. Die avond hielden we ons gemak, terwijl het buiten een paar uurtjes stevig regende.




Fredericia
De fietsen hadden vandaag een rustdag, wij trokken er te voet op uit. We begonnen met het beklimmen van de watertoren, vanwaar een prachtig uitzicht hadden op de stad en de omgeving. We vervolgden onze wandeling over de vestingwal tot het einde. We deden boodschappen en liepen terug naar huis. Nu gingen we de omwalling weer op, maar dan richting strand. We keken mooi over het water uit en daalden daarna af. Yvette ging pootje baden in een baaitje, Wim relaxte op een bankje.
We vervolgden de route langs het strand tot het meest zuidelijke punt. Daar sloegen we af richting haven en liepen we door de stadstuin. We passeerden het enorme cruiseschip Disney Dream en lunchten bij de haven. Er was vanalles te doen in het stadje, vanwege het cruiseschip.
Na de lunch wandelden we naar het stadsmuseum, met een binnen- en een buitengedeelte, gratis en erg leuk. De binnenstad vereerden we ook nog even met een bezoekje, waarna we weer naar het strand liepen. Hier dronken we een kop thee bij de strandtent. De voeten gingen nog even het water in op het laatste stukje strand richting huis.
Na het eten ging het cruiseschip afvaren, een hele happening die we nog konden aanschouwen.




Fredericia - Haderslev
Lengte: 67 kilometer

We waren zoals gewoonlijk weer vroeg op, zodat we om 10 over half 8 alweer op de fiets zaten.We reden de stad uit en zagen dat de scholen vandaag weer begonnen in Denemarken. We reden haast in één ruk naar Kolding, waar we om 10 uur een plekje zochten voor de fietsen. Dat werd de stalling bij het Koldinghus, waar we kaartjes kochten en naar binnen gingen. Het kasteel was vanbinnen deels nog ruïne, maar dan helemaal overdekt. De ene vleugel ging over het koningsschip de Dannebrog. Dat hadden ze prachtig gemaakt. We konden ook de toren op voor uitzicht over de stad en ook het andere deel van het kasteel was zeker de moeite waard.
Om 12 uur lunchten we buiten het kasteel en daarna gingen we met de fiets aan de hand door het centrum, om daarna onze weg te vervolgen. Er waren weer heel wat heuveltjes en het werd steeds warmer. Bij Binderup stonden we op het hoogste punt van Zuid Jutland, wat niet betekende dat we nu niet meer hoefden te klimmen.
In Christiansfeld stapten we even af in het kleine stadje en verderop bij een kerkje puften we ook nog even uit, voordat we het laatste stukje naar Haderslev deden.
We reden recht naar ons huis, haalden de sleutel uit het sleutelkastje en stapten met fiets en al naar binnen. Welkom thuis! De hele benedenverdieping was voor ons, niemand thuis, wat een vertrouwen!
We deden een wasje voordat we het stadje in wandelden, op zoek naar de mooiste plekjes, de domkerk (die we vanbinnen bekeken) en een restaurant. We aten in een mooi, oud pand en na het eten wandelden we nog een beetje rond voor we naar de winkel gingen. Die avond relaxten we in ons fijne huisje.




Haderslev - Flensburg
Lengte: 91 kilometer

Net na onze host vertrokken wij. We gingen al snel bergop, maar daar zijn we ondertussen aan gewend. We reden gestaag naar Aabenraa. Met de fiets aan de hand liepen we daar door het centrum. Een kwartier later reden we weer verder. Af en toe spatte het wat, maar dat was maar weinig. De pijpen waren ondertussen al van de broeken af, het was best warm.
Bij Holbøl gingen we van de route af om naar Holdbi Kro te fietsen, een plek waar de moeder van Wim in 1971 een nacht doorbracht met haar broer Jan. Precies op dit stukje viel er een bui en moesten de regenpakken aan. Terug bij de route kon de boel weer uit. Het was nog een eindje fietsen voordat we een bankje vonden om te lunchen. Na de lunch zaten we al snel op het laatste, bekende stuk van de route, de Gendarmstien. Dat was nog even bikkelen door het bos, en stukken lopen. Bij het water hielden we nog eens halt.
De rest van de route reden we precies als de heenweg, het drukke Flensburg in, tot we af moesten slaan naar ons laatste huisje, bovenop een heuvel natuurlijk. Omdat we de instructies niet allemaal goed gelezen hadden deden we er een half uur over om het huis te vinden. Eenmaal binnen was het huis van ons en de twee katten. Niemand thuis. We deden boodschappen om de hoek en namen toen de keuken in beslag. We aten in de huiskamer, er was nog steeds niemand thuis.
De host ontmoetten we pas de volgende ochtend, toen ze kwam vertellen dat ze weer naar haar werk ging. De sleutel mochten we bij vertrek in de brievenbus gooien. De terugweg met de trein verliep een stuk vlotter dan de heenweg, tot we in Düsseldorf kwamen. Daar was er weer ellende op het spoor en kaartjes kopen voor de fietsen bleek een vak apart. Uiteindelijk deden we er een uur over om weg te komen uit Düsseldorf en arriveerden we in de avond in Eindhoven.
Met een tevreden blik kijken we terug op de fietstocht van ruim 900 km, Denemarken is een mooi en vriendelijk land. Det var en dejlig cykeltur!