Op de fiets naar Amersfoort 2022
Eindhoven - Amersfoort
Dagje Amersfoort
Dierenpark Amersfoort
Tweede dagje Amersfoort
Fietsrondje rond Amersfoort
Amersfoort - Eindhoven



Eindhoven - Amersfoort
Lengte:126 kilometer

Amersfoort, daar waren wij ondanks al onze fietstochten door Nederland nog nooit geweest. We kozen een midweek, wilden graag onze fietsen hebben in Amersfoort, dus stapten we op zondagochtend vroeg op de fiets in noordwaartse richting. We kregen veel hulp van de zuidenwind, zodat de rit voorspoedig ging. Tot we bij de Maas stuitten op een vastgelopen veer. Dat werd kilometers omfietsen, naar het volgende veer, om aan de overkant van de Maas weer terug te keren naar de geplande route. De rest van de tocht verliep warm, maar voorspoedig. We maakten nog een ommetje door Hoevelaken voor de boodschappen en reden daarna de laatste kilometers naar ons huisje voor vijf nachten, The Old Barn.
De fietsen waren snel afgeladen, het eten werd gekookt en we genoten van de heerlijke rust op de boerderij.




Dagje Amersfoort
Na een goed ontbijt reden we naar Amersfoort, waar we de fietsen stalden in de gratis fietsenstalling. We begonnen met een archeologisch rondwandelingetje door de stad, als eerste kennismaking. Om half één hadden we een afspraak in de OLV toren, waar we een rondleiding kregen en vele taptreden moesten bedwingen. We genoten boven van het prachtige uitzicht op de stad en de omgeving en een uur later stonden we weer beneden.
Nu was het tijd om een bezoek te brengen aan Mondriaan, we gingen het museum in zijn geboortehuis binnen. We bekeken de tentoonstelling en leefden onszelf ook nog even uit op artistiek vlak.
Na dit bezoek was het tijd om weer buiten te genieten, en wel vanaf een boot, die ons rondleidde door de grachten via de oostroute. onderweg moest er een stukje gekluund worden, om verderop op een andere boot over te stappen.
Na deze leuke tocht was het tijd om de fietsen op te halen en via de winkel in Hoevelaken naar huis te fietsen.




Dierenpark Amersfoort
Het regende toen we opstapten om naar het dierenpark te fietsen. Bij het park was het echter alweer droog en kon de regenkleding uit. Het was wat minder warm vandaag, wat zeker heel aangenaam was. Het dierenpark bleek een dagvullend programma te zijn. We genoten van alle dieren die we tegenkwamen en dat waren er heel wat. Maar we genoten ook van het decor waarin het dierenpark zich onderscheid van andere parken. Mooie bouwwerken kwamen we tegen, die een geheel eigen sfeer gaven aan de omgeving. Natuurlijk bezochten we ook alle dinosauriërs en maakten we een boottochtje (dit keer aangedreven door onze eigen beenkracht). Sturen bleek zo gemakkelijk nog niet , maar uiteindelijk arriveerden we toch heelhuids, niet verorberd door de krokodil die op de loer lag.
Na een lange dag fietseten we via de winkel weer naar huis. na het eten liepen we een blokje om van twee kilometer rond onze boerderij, zodat we ook wat beter bekend werden met onze woonomgeving.




Tweede dagje Amersfoort
Andermaal reden we naar Amersfoort en stalden de fietsen weer in de fietsenstalling. Het was vandaag een speciale dag, want Wim was jarig. We startten met een stadswandeling, gekocht bij de VVV. We volgden vanaf de Kei het stadsplantsoen langs de oude stadsmuur. Bij de Volmolen gingen we naar binnen en bekeken we het gebouw en de tentoonstelling. Hierna gingen we door de Koppelpoort naar het Eemplein en lunchten we bij museum De Kade. Na de lunch bezochten we dit museum, gevolgd door museum Flehite. Na al deze bezoekjes zochten we een terrasje aan het water op, voor een appeltaartje. Daarna was het tijd voor nog een rondvaart, dit keer de westroute. Dat was een mooie afsluiter van weer een prachtig dag Amersfoort.
We fietsten naar Hoevelaken en gingen daar eten in pannekoekenrestaurant De Gillende Keukenmeid. Gegild werd er gelukkig niet, de pannekoek was heerlijk. Wims verjaardag werd goed gevierd.




Fietsrondje rond Amersfoort
Lengte: 62 kilometer

Vandaag wilden we nog eens een tocht maken op de fiets, om nog wat meer van de omgeving te zien. We reden door Nijkerk naar Spakenburg. Dat kenden we al, maar is zeker de moeite waard om vaker te bezoeken.. Via Eemdijk reden we naar Baarn, waar we bij de kerk even afstapten. Even later stopten we bij de naald van Waterloo en reden daarna recht op paleis Soestdijk af. Via Soest kwamen we in de Soesterduinen. We lunchten hier aan een picknicktafel en genoten van het weer en de omgeving. We kwamen uit bij de Prins Bernhardkazerne. Op dit militaire terrein bevindt zich het Cavaleriemuseum. Om daar binnen te komen werden onze ID-kaarten gececkt en kregen we een officiële pas om het terrein op te mogen. Voor het museum werden we opgewacht, alles gaat hier onder begeleiding. We bekeken het museum en werden daarna naar de overkant gebracht,naar een gebouw waar nog een deel van de tentoonstelling was. Toen we daar uitgekeken waren moesten we met een ouderwetse telefoon het museum bellen om weer terug te mogen keren. Nog steeds onder wakende blikken konden we terugfietsen naar de entree om onze toegangspassen in te leveren.
We reden nog een ommetje langs het Belgenmonument en vervolgens naar Leusden, waar we boodschappen deden. Via Stoutenburg en Hoevelaken kwamen we tenslotte voldaan terog in The Old Barn.




Amersfoort - Eindhoven
Lengte: 120 kilometer

Op tijd hadden we de boel weer ingepakt en vertrokken we voor onze rit terug naar Eindhoven. De wind kwam enigszins van de zijkant, het ging minder vanzelf dan de heenweg. We fietsten een route die iets westelijker lag dan de heenweg, voor de nodige afwisseling. Bij Flipje in Tiel hielden we een korte pauze. De volgende pauze was meteen daarna op de boot en zo kregen we nog twee pauzes die ons steeds een rivier overbrachten. Na al die rivieren was het tijd voor de lunch in Nuland, we hadden er 65 kilometer opzitten.
Met nieuwe energie reden we verder. Rond Schijndel stapten we nog een paar keer af voor een geocache, wat dan meteen weer wat rust gaf. Bijtijds kwamen we in Eindhoven aan, deden nog wat boodschappen, kookten en aten thuis en gingen daarna op visite bij ma.