Na lang twijfelen vanwege het onbestendige weer besloten we om half 9 toch te vertrekken, in de wetenschap dat we in Maarssen geen tent op zouden hoeven te zetten.
We reden de kortste route en probeerden zo lang mogelijk droog te blijven, maar vlak voor Boxtel begon het toch te regenen. Als twee verzopen katjes werden we in Den Bosch feestelijk onthaald door een paar familieleden, om met een Bossche Bol de verjaardag van Wim te vieren.
Na dit royale oponthoud moesten we toch de regen weer in. In Zaltbommel werd het even droog, maar in Geldermalsen moest de regenkleding weer aan. Bij Beuzinge werd het echt droog en kochten we kersen bij de boer.
De rest van de dag hielden we het droog. Via Culemborg en het pontje reden we naar Utrecht en over de Amsterdamsestraatweg naar Maarssen.
Zoon Martijn had daar genoeg ruimte in zijn studentenhuis en Suzanne had de taart al klaar staan. De kersen waren voor Martijn en Suzanne en van de taart smikkelden we met z'n allen.
De tocht zou vandaag weer verder gaan. Na een fikse bui in Maarssen, met onweer in de verte, werd het steeds droger en mooier. Bij de Loosdrechtse Plassen stapten we even af. Via de heide reden we Hilversum in en aan de andere kant gingen we er ook via de heide weer uit. In Huizen kregen we nog even een flinke hagelbui op ons hoofd, maar dat duurde niet lang.
In datzelfde Huizen konden we in het zonnetje onze lunch nuttigen, waarna we echt met de Zuiderzeeroute startten.
We reden langs het Gooimeer af en door een gehavend bos, de storm van een paar dagen eerder had zijn sporen achtergelaten.
In Naarden stapten we af voor een korte pauze. Vervolgens deden we Muiderberg aan en daarna Muiden. Camping Zeeburg in Amsterdam was ons eindpunt voor vandaag. Op de kleine camping aan de stadskant zetten we onze tent op tussen de wirwar van alle andere tenten.
De camping lag aan een tramhalte, dus daar profiteerden we meteen van. Bij het waterlooplein stapten we uit, op zoek naar een gezellig eetcafé. Na een heerlijk maal en nog een rondje Amsterdam keerden we naar de camping terug.
Natuurlijk was er vandaag die finale voor Casper, maar we wilden toch wel verder met onze fietstocht. Daarom reden we om 9 uur aan naar Durgerdam, sloten verderop nog een hek van een weiland, zodat de koe niet nog eens de weg op kon gaan en kwamen daarna in Ransdorp en Zuiderwoude. Voor Marken weken we natuurlijk even af van de Zuiderzeeroute en dat was zeker de moeite waard. Marken bleek echt een prachtig plaatsje te zijn.
Na dit bezoekje fietsten we naar Monnickendam, waar we een camping vonden met een bushalte voor de deur, ideaal voor vandaag.
Op deze camping bij de jachthaven zetten we daarom onze tent weer op, waarna we Monnickendam met een bezoek gingen vereren. In het waterlandmuseum in de speeltoren leerden we nog wat over de geschiedenis van dit mooie stadje. Er waren visserijdagen, dus er was genoeg te zien en te beleven.
Op tijd namen we de bus terug naar Amsterdam, om Casper te zien lopen in de NK-finale op de 1500 meter. Het werd een prachtige race en Casper wist op een knappe negende plaats te eindigen.
Na het afscheid keerden we weer terug naar de camping, met tram en bus.
Via de kortste weg fietsten we naar Edam, om ook dit mooie plaatsje eens rustig te bezichtigen. Het was hier nog heerlijk genieten van de rust, iets dat in Volendam een stuk moeilijker werd. We fietsten daarheen via de Zuiderzeeroute, parkeerden de fietsen en wandelden tussen de toeristen door op zoek naar een geocache. de cache werd gevonden en we aten een boterham aan het water, op een rustig plekje, met uitzicht over het IJsselmeer.
We gingen nog even van de Dijk af om een ander, rustiger stukje van Volendam te ontdekken, waar het overigens ook heel mooi was.
Toen we voldoende gezien hadden reden we via de Zuiderzeeroute terug naar de camping. Na het eten (eindelijk eens zelf gekookt) wandelden we nog even naar het strandje met uitzicht op Marken en genoten we in de jachthaven van de ondergaande zon.
We reden door Monnickendam naar Edam en pikten hier de Zuiderzeeroute weer op, langs de dijk af naar Hoorn.We reden meteen door, Hoorn zouden we later nog uitgebreid bekijken.
We volgden de hele tijd het Markermeer en hadden constant een prachtig uitzicht over het IJsselmeer. Bij Broekerhaven gingen we van de dijk af en via een mooie sluis reden we even later door de Koepoort Enkhuizen binnen. Vlak voorbij de Drommedariszetten we onze stoeltjes neer langs een vaart, om van een lekkere lunch te genieten.
We reden Enkhuizen uit en bleven weer op de dijk, met prachtige uitzichten. Via Andijk en de dijkwerker bij Wevershoof reden we naar Onderdijk. Daar verlieten we de LF-route om naar een camping bij Oostwoud te rijden.
We kregen een mooie privé-plek met riant uitzicht. We bouwden in korte tijd ons huis (lees: tent), onze keuken (lees: brandertje met pan erop) en maakten een lekker maaltje klaar. Na de rozebottelthee-uit-eigen-tuin maakten we nog een wandelingetje door Oostwoud.
Ons huis kon nog even blijven staan, vandaag deden we een historisch rondje. We fietsten naar het station van Hoorn, om daar onze reis in de geschiedenis te beginnen. Met de stoomtram tuften we naar Medemblik, een lange, maar leuke rit, met een aangename pauze in Wognum-Nibbixwoud.
In Medemblik hadden we de pech dat er zowel kermis als een markt waren, waardoor het stadje zelf niet zo goed te zien was. Maar het is zeker de moeite waard om er nog eens naar terug te gaan. De boot lag ondertussen op ons te wachten, die bracht ons naar Enkhuizen. Het weer was zo mooi dat we onze fietsroute van een dag eerder konden zien alsmede Friesland, daar waar we later deze vakantie nog komen zouden.
In Enkhuizen, waar we al meerdere malen geweest waren, liepen we een klein rondje, om daarna de trein naar Hoorn te nemen. In Hoorn maakten we een flinke wandeling, want hier waren we nooit eerder geweest. Met de fiets gingen we tenslotte weer terug naar ons kleine paradijsje bij Oostwoud.
We ontbeten in de tent, omdat het regende. Die regen duurde echter niet lang en we konden droog opbreken. Om 8 uur fietsten we aan, terug naar de route en zo op weg naar Medemblik.De weg achter de dijk, richting afsluitdijk was een erg lang stuk, een voorbode voor de afsluitdijk. De afsluitdijk zelf ging voorspoedig, met de wind in de rug vlogen we vooruit en bij Lely aten we een stuk peperkoek. Dat bleek een goede zet, want een eind verder begon het te gieten en dat hield niet op tot aan Harlingen.
Druipend kochten we kaartje voor de oversteek naar Terschelling en daarna hingen we de hele boel te drogen. We lunchten ondertussen in de wachtruimte en om half drie mochten we de boot op.
We genoten eerst binnen en daarna op het buitendek van de mooie overtocht. De zon was ondertussen weer doorgekomen. We zagen De griendt en Vlieland en uiteindelijk kwamen we aan op Terschelling. We reden naar de eerste de beste camping, waar nog net een plekje bleek te zijn voor onze tent, midden in het bos. Genieten!
Het was niet nodig, maar toch waren we vroeg op. We konden ons al vroeg bij de boswachter melden en fietsten daarna heerlijk de natuur in.We reden prachtig door de duinen en liepen even het strand op. Voorbij Oosterend lieten we de fietsen achter voor een wandelingetje door de prachtige natuur.
De fietstocht werd weer voortgezet na een lunch aan een dijkje. Via de dorpjes reden we weer westwaarts. Tussendoor werd er gegeocached, pootje gebaad in een strandmeertje en boodschappen gedaan in Midsland. Na ons avondmaal op de camping reden we nog een stukje door West-Terschelling, om voluit van ons dagje Terschelling te genieten.
Vroeg op, we kunnen schijnbaar niet anders. Nadat we ons hele hebben en houden weer op de fiets gebonden hadden reden we nog een stuk over Terschelling, door bos, duin en polder. In Formerum vonden we het wrakkenmuseum, dat zeker de moeite waard was.Na een bezoek van een uurtje reden we naar West-terschelling, waar we bij de webcam bij de vuurtoren nog even contact zochten met Martijn.
In de brandende zon wachten we geduldig tot we de boot op mochten. De hele vaart bleven we buiten, genietend van het uitzicht en de vele meeuwen vlak boven onze hoofden.. Na een tocht van twee uren kwamen we weer op het vaste land en fietsten we door Harlingen.
We reden terug naar de Zuiderzeeroute en vervolgde deze nu in zuidelijke richting. Makkum was de eerste plaats waar we door kwamen, maar gezien het tijdstip reden we direct door tot vlak voor Workum, waar we een kleine camping vonden.
We woonden hier tussen de eenden, ganzen, kippetjes, paarden en hond.
We fietsten vanmorgen als eerste even terug naar Makkum, om dit plaatsje in alle rust te bekijken. Na dit bezoekje fietsten we langs de dijk naar Workum. We liepen een rondje om de kerk en bezochten daarna het Jopie Huisman museum. Na dit leuke bezoek aten we een salade op een bankje in de winkelstraat van Workum.
We brachten een kort bezoekje aan het graf van Anton Sinkel om daarna op onze fietsen te stappen en naar Hindeloopen te rijden. We bezochten op deze warme dag het Eerste Friesche Schaatsmuseum, dat behalve van alles over schaatsen en de elfstedentocht ook prachtig beschilderde meubels tentoonstelt. Na dit leuke bezoek liepen we door de mooie straatjes van Hindeloopen, voorbij het sluiswachtershuis en de ophaalbrug.
Het was weer een dag vol mooie indrukken, die werd afgesloten door een lekker maaltje op de camping.
Tijd om weer te verkassen vandaag. Het zou een heel lange rit worden, maar toch relaxed. Er was genoeg te zien. Zo groetten we eerst het vrouwtje van Stavoren en keken even rond in het ooit grootste stadje van Friesland. Daarna viel er een heel stuk te fietsen, via Oudemirdum en Nijemirdum naar Lemmer. Onderweg genoten we volop.
In Lemmer pauzeerden we anderhalf uur, om te lunchen en het plaatsje te bekijken. Toen we genoeg gezien hadden reden we door Sloterzijl, waar we twee jaar geleden zaten te lunchen bij een camping met een haventje. Door Slijkenburg reden we naar Ossenzijl. Dit traject is ons welbekend, maar daarom niet minder mooi. Een bijzonder stukje Nederland, langs de prachtige vaart naar Kalenberg. Hierna ging de tocht via het plaatsje Nederland naar Blokzijl. In Zwartsluis werden we getrakteerd op een wedstrijdje boegspriet lopen boven het water. Voor de deelnemers was het met dit mooie weer geen straf om het water in te tuimelen.
Genemuiden werd hierna ook nog aangedaan.Tenslotte kwamen we via een grote omweg, die ons bijna in Kampen bracht uit op camping de Paardenboer, weer een stuk ten noorden van Kampen, maar omgeven door veel water met weinig bruggen.
Het was ondertussen al half 8, maar door een goede taakverdeling en samenwerking zaten we in korte tijd te dineren voor onze opnieuw ingerichte tent.
Via een stukje LF-route door IJsselmuiden fietsten we deze ochtend naar Kampen, waar het heel stil bleek te zijn op zondagochtend. Daarom besloten we als tussendoortje eerst even naar Flevoland te fietsen, naar de gedenkplaat van tante Annie, in het Wilhelminabos.
Hierna reden we terug naar Kampen, stalden onze fietsen en maakten een geocache-wandeling door het nog steeds rustige centrum. Het oude centrum was zeker de moeite waard. Midden in dat centrum gingen we 's middags pannekoeken eten. Die smaakten ons goed. In de middag waren we alweer terug op de camping. Achter de boerderij was een duikplank aan het Ganzendiep. Het weer nodigde uit om een frisse duik te nemen. De rest van de dag vermaakten we ons met beestjes kijken, trampoline springen, puzzelen en genieten
We waren weer voor dag en dauw op en reden de mooie route terug naar Kampen.Hier pikten we de route weer op, die ons naar Elburg leidde. We fietsten door het mooie, ons bekende plaatsje naar Nunspeet, waar we ons bij de kijktuinen lieten verdwalen in een maisdoolhof. De voetjes werden verwend op het blotevoetenpad en de tuinen werden bewonderd.
Via Hierden reden we nu naar Harderwijk, waar we lunchten op een bankje bij een speeltuintje. Hierna volgden we de vroegere Zuiderzee verder tot Spakenburg met zijn mooie haven met houten zeilboten. Na een ijsje gingen we op zoek naar camping Buitenlust, aan de Eem. De tent stond weer in een zucht, ingericht en wel en ook het eten was weer snel gemaakt. Het was weer echt genieten van ons avondje camping.
De rit begon vandaag met een oversteek met de pont over de Eem,waarna we over een heel mooie dijk fietsten, op weg naar Huizen. Hier eindigden we de Zuiderzeeroute, de ronde was compleet. Restte ons alleen nog een fraaie terugtocht naar Eindhoven.
Via Blaricum reden we naar Eemnes. Bij Hilversum gingen we op bezoek bij een nichtje in het astma-centrum. Ook in Zeist deden we nog even een nichtje aan, dat ook nog net eens jarig was.
Na al dit gezellige oponthoud reden we verder zuidwaarts, via Werkhoven naar Beusichem, waar een pont ons over de Lek hielp. Via Buurmalsen fietsten we naar Geldermalsen. Onderweg kochten we een grote zak heerlijke pruimen aan de kant van de weg.
Vlak voor Waardenburg reden we naar "In de fruittuin", waar voor voor de laatste nacht onze tent zouden neerzetten.
Vanochtend was de enige ochtend zonder dauw, zodat de tent droog ingepakt kon worden. Het was nog lekker koel toen we aanreden en maakten een ommetje over de dijk, richting Alem. Daar bracht de pont ons over de Maas. Via Rossum ging het naar Rosmalen. In Schijndel stapten we af om de glazen boerderij te bekijken en in St, Oedenrode lunchten we in het park bij het kasteel.
Via Son en Breugel, Nederwetten en Nuenen bereikten we Eindhoven. We kijken terug op een mooie fietsvakantie in Nederland, waarin we weer veel gezien hebben van ons mooie landje.