Zondagochtend om kwart over 8 werden we uitgezwaaid door het thuisfront. Voor het eerst sinds lange tijd gingen we (Wim en Yvette) weer met z'n tweeën op vakantie. We startten tegen de wind in en dat zou bijna de hele vakantie zo zijn.De fietsen waren volbepakt met enige luxe: een manshoge vierpersoonstent, voor ieder een stoel en comfortabele luchtbedden.
In Venray hadden we 45 km op de teller staan en was het tijd voor een heerlijke lunch, een zelfgemaakte salade.
In Kevelaer maakten we weer een stop en bekeken we het indrukwekkende centrum. Ons einddoel was camping Bremer bij Xanten, waar voor ons een heerlijke hartige pannenkoek gemaakt werd.
's Avonds was er nog tijd voor een avondwandelingetje naar klooster Mörmter.
Deze dag wilden we graag nader kennis maken met Xanten. De tent kon dus blijven staan en wij fietsten naar de stad.
We bezochten eerst het archeologisch museum, waar we ons drie uren vermaakten.
De middag brachten we door in een zonovergoten Xanten. Laat in de middag deden we onze dagelijkse bodschappen: avondeten en ook een ontbijt en lunch voor de volgende dag. We maakten het ons gemakkelijk bij de tent tot aan bedtijd.
Bijna niet te geloven met dat warme weer, maar in de nachten koelde het behoorlijk af, zodat we 's morgens vroeg wakker werden van de kou!
We waren vroeg weg, veel te vroeg voor de pont in Xanten naar Bislich, waardoor we er voor kozen 15 km om te rijden. Bij Wesel konden we de Rijn over via een brug en konden we in noordelijke richting verder gaan.
In Bocholt maakten we een stop, waarna we nog een stukje doorreden tot Barlo. daar klapten we op een grasveldje in de schaduw onze stoeltjes uit en genoten van een heerlijke lunch. Er stonden ondertussen 55 kilometers op de teller. Het was vandaag een "grensoverschrijdende dag": Duitsland uit, naar Winterswijk, Duitsland weer in naar Vreden en Alstätte, om te eindigen in Nederland, net onder Enschede bij camping De Loeks. In drie kwartier hadden we ons onderkomen opgebouwd en ingericht, alsmede eten gekookt. Deze avond gingen we met de pauw op stok en die bleek in de nacht heel wat noten op zijn zang te hebben.
Vandaag zouden we niet verder trekken, maar met de hulp van wat geocaches de stad Enschede bekijken. We begonnen bij een boom met een scharnierend stammetje en legden aan een mevrouw met een leenhondje uit hoe dat kan.
We parkeerden onze fietsen in een bewaakte stalling en gingen op zoek naar 6 wigboldpalen, een soort van grenspalen. het was wat fris en het drupte af en toe wat. Daarom lunchten we bij La Place.
We haalden de stalen rossen weer van stal en fietsten nog een ommetje via Twekkelo naar Boekelo en Usselo.
Na het eten zaten we al snel in de tent vanwege de kou. De aanhoudende noordenwind zorgde voor koele nachten.
Dwars door Enschede reden we vanmorgen op weg naar Oldenzaal. Ootmarsum was de volgende plaats waar we doorheen reden, voordat we via een mooie "poort" Duitsland weer binnen reden.
Uelsen bleek een leuk plaatsje. Toen we bijna in Emlichheim warenen ondertussen al 60 km op de teller hadden staan besloten we te lunchen aan de Vecht.
Bij de gaswinningsvelden rond Schoonebeek reden we Nederland weer in. Emmen doorkruisten we helemaal, wat ons ook weer de kans gaf wat inkopen te doen. We kwamen uit bij camping Emmerdennen, waar we enthousiast ontvangen werden.
Na ons ritueel van opbouwen, inrichten en eten was er nog tijd over om een blokje om te fietsen.
Om 6 uur waren de voeten koud genoeg om op te staan, om half 8 keerden we de camping de rug toe en reden we het bos in. We konden genieten van een prachtige tocht door Drenthe, met als eerste doel Borger. We bezochten daar het Hunebedcentrum en dat was zeker de moeite waard.
We fietsten de hele dag langs punten van herkenning uit de vakantie met de kinderen in 1999: Exloo, Drouwenerzand, Gasselte, Gieten en in Zuidlaren Berend Botje en het Sprookjeshof. We kwamen veel hunebedden tegen.
We reden de provincie Groningen binnen en kochten eten in Haren. Nu was het nog maar een klein stukje naar camping Groningen Internationaal, bij Waterhuizen.
De stad groningen, daar waren we nog nooit geweest, dus daar zouden we een dag aan besteden. We maakten een mooie stadswandeling door deze prachtige stad en natuurlijk beklommen we de Martinitoren.
Na de lunch en een mooi rondje Groningen brachten we een bezoek aan het stripmuseum. We kwamen daar veel goeie bekenden tegen.
Omdat we vlak voor de zondag zaten kochten we wat meer maaltijden in, waarna we eindelijk eens terug naar de camping "waaiden". Wind mee, we waren bijna vergeten hoe dat voelt.
Voor het eerst deze vakantie werden we warm wakker, bijna zonde om op te staan. dat deden we toch maar en in recordtijd stonden we klaar voor vertrek.
Het begon net wat te spatten en na even afwachten besloten we toch maar de regenpakken aan te doen. dat duurde ongeveer 15 km, waarna de lucht opklaarde. Dit zou uiteindelijk ook het enige moment zijn waarop we de regenkleding nodig hadden.
We fietsten over een mooi pad langs het Schildmeer naar Appingedam, waar we de prachtige stadskern bekeken. In Delft was de lucht zo opgeklaard dat we ver konden kijken over het wad, naar Duitsland.
We lunchten even buiten Delfzijl en fietsten een leuke rit via verschillende dorpjes naar Uithuizen. Daar parkeerden we op camping de Maarlandhoeve. Omdat het zondag was gingen we uit eten, heel sjiek bij de Menkemaborg. Een prachtige pauw hield ons hier gezelschap.
Na het eten fietsten we nog een rondje alvorens we op de camping de fietsen een kleine beurt gaven, de ketting weer gesmeerd voor de volgende ritten.
We deden rustig aan vanochtend, want we wilden naar de zeehondencreche, die om 10 uur opent. We reden eerst door de mooie plaatsjes Usquert en Warffum. Precies op tijd kwamen we in Pieterburen aan, tegelijk met een zeehondje. We bekeken het opvangcentrum en zagen hoe een nieuw zeehondje in één van de basins geplaatst werd.
Na dit bezoekje fietsten we door de volgende dorpjes en door een bos naar Lauwersoog. Daar hadden we veel tijd om te lunchen en wat rond te wandelen, want de volgende boot vertrok pas om half 4. De overtocht was leuk, met veel water om ons heen, want het was vloed.
We reden meteen naar camping Seedune. na het inschrijven kregen we een schaduwrijk plekje aan de bosrand, heerlijk rustig. Omdat het al wat later was en we nog geen boodschappen hadden gedaan, besloten we in het dorp te gaan eten. Na de maaltijd verkenden we alvast een stukje van het eiland. We reden langs de watertoren, de vuurtoren en door een prachtig stukje duingebied.
Bij het opstaan was het nog wat nevelig en fris. Om half 9 fietsten we aan voor een rondje Schiermonnikoog. het duurde niet lang voor de zon op kwam en de truien gingen één voor één uit.
We verkenden het eiland door van cache naar cache te rijden, waardoor we vanzelf op de mooiste plekjes kwamen. Na de duinen volgde de kwelder, waar de koeien op het fietspad stonden. Toen we terug waren in het dorp bezochten we "wrakhout". Het was leuk om te zien hoe van wrakhout en allerlei strandvondsten bootjes werden gemaakt. Na deze onderbreking lunchten we op een rustig plekje aan de rand van het dorp. daarna fietsten we rond de Westerplas, met een prachtige blik op de jachthaven en het wad. vervolgens bezochten we het schelpenmeseum, met een indrukwekkende verzameling zelf gevonden schelpen.
Het bezoekerscentrum was ons volgende doel en dat bleek ook heel interessant. Nu hadden we al bijzonderveel gezien en was het tijd om te gaan eten op de camping. na de maaltijd wandelden we terug naar het dorp voor een rit met de Balgexpres. Die bracht ons in 40 minuten over het strand naar het meest oostelijke deel van Schiermonnikoog, de balg. daar stapten we drie kwartier uit. Het was een prachtige avond met heel goed zicht. We keken uit op Simonszand, met een kust vol zeehonden. Ook dichtbij in de zee konden we af en toe een glimp opvangen van een zeehond.
De rit terug was ook heel mooi, met de zakkende zon voor ons. Het was een prachtig slot van een mooie dag Schiermonnikoog.
Om half 11 zouden we de boot weer op gaan, maar voor het zover was hadden we nog flink wat tijd op het eiland. We wilden begraafplaats Vredenhof nog zien en kwamen zo ook langs een grote bunker.
Om kwart over 10 kwam de boot aan en we kozen voor een plekje op het bovendek.Het was nu eb, dus we hadden een prachtig uitzicht over het wad.Tijdens de vaart zagen we op korte afstand nog een paar zeehonden liggen.
Meteen na de bootvaart reden we Friesland binnen, met de wind mee naar Kollum, waar we lunchten. Verder gingen we via Buitenpost, Augustinusgaen Roodeschuur naar Boelenslaan. We hadden al besloten ons doel, Rottevalle, voorbij te rijden en door te gaan via Drachten naar Nije Beets. We kampeerden daar privé op camping "Op eigen weg",een heerlijk plekje achter de boerderij naast kippen en geiten.
We pakten de tent vanmorgen kletsnat van de dauw in. Via Tijnje reden we naar Heerenveen, langs de molen af en over de Herenwal.Het was er een vrolijke boel met vlaggetjes, water, boten en bruggetjes. Polders, vaarten en af en toe een bruggetje, dat was wat we tegenkwamen. Bij Schoterzijl klapten we onze stoelen uit in de schaduw (het was weer een warme dag) en genoten we van een Italiaanse salade en een boterham.
Via Kuinre reden we verder, even fijn door een stukje bos. Hierna volgde een rechte weg van 8 km door de brandende zon naar Emmeloord, waar we aan de Urker vaart nog even halt hielden. Tollebeek was vandaag de plek om boodschappen te doen en met onze buit reden we rechtstreeks naar camping "Het Urkerbos" bij Urk. Voor onze begrippen een grote camping, maar we zaten er heerlijk rustig. De tent was na het opzetten snel droog, want hij stond in de brandende zon. Wij hielden ons in de schaduw rustig tot etenstijd en na de maaltijd stapten we op de fiets voor een rondje Urk.
Door het bos reden we naar het IJsselmeer, door het dorp naar de vuurtoren en de haven. Een prachtig stadje.
Met de tenen nat van de dauw in het gras vertrokken we om 10 over 8 naar Ketelbrug. We bedwongen de brug tussen IJsselmeer en Ketelmeer en reden naar Swifterbant. Na een hapje eten in een parkje vervolgden we onze weg naar Dronten. We reden en liepen een eindje door het centrum en besloten daarna even noordwaarts te fietsen naar Ketelhaven.
Vanaf hier reden we naar het Wilhelminabos, waar we tante Annie opzochten op één van de gedenkplaten. Op deze mooie plek lunchten we ook meteen. Hierna konden we fijn een stuk door het koele bos rijden tot vlak voor Elburg. Het laatste stuk ging langs het Drontermeer en de haven af naar het stadje. We reden eerst door naar landgoed Old Putten, waar we zouden kamperen.
Nadat we eerst de tent op de verkeerde plek hadden opgezet maakten we er een mobiele tent van en verkasten hem naar de juiste plek. We mikten alle spullen er in en gingen Elburg verkennen. We waren net op tijd bij de kerk om de toren nog op te mogen. Dat bracht ons weer een mooi uitzicht dankzij de heldere lucht.
Na een mooie wandeling door Elburg zochten we een terras uit om te eten. Vlak voor sluitingstijd deden we onze boodschappen voor de volgende dag en keerden naar de camping terug.
We trokken vandaag weer verder, maar wilden eerst een bezoek brengen aan de A.Vogeltuinen. het was nog koel deze ochtend, maar prima voor een weldadige voetmassage op het blotevoetenpad. Na deze plezierige onderbreking volgde de volgende alweer snel, namelijk in Nunspeet. Hier beklommen we het Veluwetransferium voor een blik over de vele bomen.<
We aten een boterham en reden verder door Elspeet en Uddel. Vlak voor Kootwijk aten we in het bos aan een picknicktafel. Na Kootwijk volgden Harskamp en Otterlo. we wandelden vervolgens met de fiets aan de hand door Ede. In Bennekom deden we onze laatste boodschappen en fietsten ermee naar camping "Het binnenland". We kregen een fijne plek in de hoek. Rustig eten koken bleek nog niet mee te vallen, want een nieuwsgierige kip had ook wel trek.
het beloofde een warme dag te worden, dus na het ontbijt met kip (als gezelschap) fietsten we al om 10 over 7 aan. We reden een stukje door Wageningen en moesten toen 25 minuten wachten voor de pont begon te varen. die bracht ons mooi naar de overkant van de Rijn, waar we verder fietsten naar Zetten.
Na Herveld gingen we via een brug de Waal over naar Winssen en Bergharen. Bij het kasteel van Hernen stopten we om wat te eten. Het werd al aardig warm, dus reden we snel door naar Batenburg. Een prachtig plaatsje met een mooie ruine en een voetveer dat ons over de maas zette. langs de maas af reden we naar het volgende mooie plaatsje, Ravenstein.
Het werd steeds warmer toen we naar Schaijk fietsten. Meteen na Schaijk konden we het bos in, waar het ietsje koeler was. Vlak bij Slabroek lunchten we midden in het bos, op een goed bezochte picknickplek.
na een goede rust reden we langs Uden af naar Veghel. Het was heet en onze watervoorraad raakte op. daarom verfristen we ons met een heerlijke ijscoupe midden in het centrum, waar ook onze bidons met water gevuld werden. Vol goede moed trotseerden we de hitte en rustig aan reden we op het Vresselse bos af. Nu waren we snel in Breugel, waar we de Dommel volgden tot in Eindhoven. Het thuisfront stond ons al op te wachten.