B/L: 1 - 286
De Belgisch-Luxemburgse grens is net als de Nederlands-Belgische grens in 1843 voorzien van grenspalen, die qua uiterlijk op de Nederlands-Belgische palen lijken.
Het drielandenpunt België - Luxemburg - Frankrijk nabij Rodange bezocht ik in 2013 al. Op 30 april 2023 ben ik terug voor een hernieuwd bezoek, Wat verderop aan La Chiers staat grenspaal 2. Hier knikt de grens een industriegebied op, waar de grenspalen niet bereikbaar of weg zijn.

Grenspaal 4 stond ook ooit op wat nu een industrieterrein is, maar staat nu midden in Luxemburg-stad. Deze kwam ik per toeval tegen op 31 maart 2023. Later realiseerde ik me pas dat deze paal afkomstig is van de Belgisch-Luxemburgse grens.
In het gratis museum Drei Eechen waar deze paal voor staat, staat binnen ook een paal. Dat is nummer 68. Bij mijn eerste bezoek heb ik verzuimd een foto van deze paal te maken, maar dat heb ik later goed gemaakt.
Volgens mij heeft grenspaal 10 hier gestaan, waar nu een parkeerplaats is. Grenspaal 11 staat achter een hek. Dit is weer op 30 april 2023
Onderweg van Luxmburg naar huis op 13 augustus 2023 kan ik grenspaal 66, die ik een dag eerder al had gespot, vanuit de auto op de foto zetten. Beetje lui.

Bij ons eerste bezoek aan het museum Drei Eechen in Luxemburg-Stad realiseerde ik mij niet dat binnen in het museum de oorspronkelijke grenspaal 68 staat. Het staat er nochtans gewoon bij. Bij een tweede bezoek op 2 maart 2024 maak ik alsnog een foto.
Op 12 augustus 2023 stapte ik even de auto bij grenspaal 142, waar je de grens niet over mag steken met de auto, en grenssteen 142-A iets verderop, waar je de grens wel over mag steken met de auto. Martelange staat bekend om zijn tankstations. Maar als je goed naar buiten kijkt kun je ook hier een grenspaal spotten. Dat deed ik weer op 12 augustus, om op 13 augustus een foto te nemen. Grenspaal 165 zag ik ook vanuit de auto, maar nu moet ik me er weer eens langs laten rijden om een foto te nemen. Of wachten tot ik hier aan wandelen toe kom.
Het grootste deel van de Belgisch-Luxemburgse grens heb ik nog niet bezocht, maar het laatste stukje wel.
Op 16 juli 2023 start ik mijn wandeling vanaf Gouvy. Het voornaamste doel zijn de oude Pruisische grensstenen op de grens richting Ouren, maar de laatste zes grenspalen van de originele Belgisch-Luxemburgse grens passen ook mooi in deze wandeling.
Ik kom zodoende grenspaal 281 als eerste tegen.
Tussen grenspaal 281 en 282 kruist de spoorlijn van Liège naar Luxembourg de grens. Het is een enkelsporige lijn waar in beide richtingen 1x per uur een trein langs komt. Toevallig precies wanneer wij het spoor hier onderdoor gaan. Vanaf grenspaal 282 gaat de grens in een rechte lijn naar het oosten door de weilanden heen. Wij lopen om door het gehuchtje Wathermal. Op de weg van Wathermal naar het zuiden treffen we een tussensteen aan. Ik heb geen idee hoeveel die er moeten staan, maar heb hem maar even "282-A" genoemd. De grens duikt nu een bos in, waar grenspaal 283 zou moeten staan. Na enige tijd zoeken vergroot ik mijn zoekcirkel. Dan kom ik een eindje naar het westen nog een tussensteen tegen, hetgeen mij doet vermoeden dat mijn coördinaat voor paal 283 wel correct is. Het lukt me echter niet paal 283 te vinden. Ik ben benieuwd of ik hem over het hoofd heb gezien of op de verkeerde plek heb gezocht. Er loopt een soort pad over de grens tot paal 284. Die is wel weer makkelijk te vinden en wordt vergezeld door een klein paaltje, waarvan de functie me niet helemaal duidelijk is. Nu loopt er een duidelijker pad, helemaal tot het winkelcentrum bij paal 286. Paal 285 staat aan de bosrand. Verderop kom ik ook nog een tussensteen tegen. Ik noem hem 285-A, maar moet nog eens uitzoeken hoeveel tussenstenen er bestaan. Het rustige bospad komt uit op een drukke parkeerplaats. Op de grens, waar de redelijke drukke N68/N7 de grens kruist, is een winkelcentrum gebouwd.
Achter dit winkelcentrum, aan de oostzijde, staat de laatste paal van de originele Belgisch-Luxemburgse grens. Van 1830 tot 1918 was dit het drielandenpunt België-Luxemburg-Pruisen.
Dat werd (en wordt) aangeduid met de Belgisch-Luxemburgse paal 286 en de Pruisisch-"Nederlandse" paal 75.
Na 1918 kreeg België er een stuk Duitsland bij en kwam het drielandenpunt een eind naar het oosten te liggen.
De Pruisische nummering bleef echter ongemoeid, de Pruisische grenspalen 75 t/m 52 duidden vanaf dat moment gewoonweg de grens tussen België en Luxemburg aan.
Vanaf deze locatie in noordelijke richting staan nog de Pruisische grenspalen 76 t/m 193, tot aan het Nederlandse drielandenpunt in Vaals.
Dat is vandaag de dag dus echter geen internationale grens meer.