B/D: Steen 1032 - 1
De huidige grens tussen Duitsland en België is nog niet zo oud, hij ontstond na de Eerste Wereldoorlog toen besloten werd de huidige Oostkantons bij België te voegen.
Het is een grens met bijzonder veel grensstenen en complexe situaties rond de Vennbahn, die een aantal Duitse exclaves heeft opgeleverd.
Vooralsnog heb ik alleen de twee noordelijkste grensstenen gevonden, waarvan de noordelijkste het bekend is. Dat is namelijk de steen op het Nederlandse drielandenpunt bij Vaals, die ook nummer 193 draagt (Nederlands-Duitse grens) en in zeker zin ook dienst doet als Nederlands-Belgische grenspaal 1 en tevens de noordelijkste markering op de grens van het voormalige Moresnet is.
Niet ver van het drielandenpunt staat de volgende steen al, die het nummer 1031 draagt. Nog 1030 stenen te gaan, maar deze grens staat wel vrij hoog op mijn wensenlijstje; het lijkt me een aantrekkelijke wandelomgeving. Verwacht meer in najaar 2023.


Hier alvast een voorproefje (17 juli 2023): steen 6 nabij het drielandenpunt BE-D-L. Steen 5 kon ik niet vinden. Steen 1 staat op het drielandenpunt België-Duitsland-Luxemburg, en is derhalve in drievoud uitgevoerd. Het is ook de Pruissische (tegenwoordig Luxemburg-Belgische) steen 52.